Hlavní obsah

Japonská velrybářská flotila se předčasně vrací kvůli protestům

Tokio

Japonsko v pátek předčasně ukončilo letošní sezónu lovu velryb kvůli neustálým protestům ochránců přírody. Akce organizace Sea Speherd velrybářům bránily v efektivním lovu. Ukončení sezóny oznámilo japonské ministerstvo zemědělství, lesnictví a rybolovu. Lov velryb zpravidla trvá od listopadu či prosince do přelomu února a března.

Článek

Lov velryb byl na začátku týdne kvůli protestům přerušen, když loď Sea Shepherd stíhala japonskou velrybářskou loď.[celá zpráva]

Nyní byl ukončen. Flotila velrybářských lodí se vrací do Japonska. Sezóna lovu velryb normálně trvá do poloviny března.

„Dokonce byla pronásledována mateřská loď velrybářů a je obtížné zajistit bezpečnost posádky,“ vysvětlil rozhodnutí ministr zemědělství a rybolovu Mičihiko Kano. Už dříve uvedl, že hlavní je bezpečnost 180 velrybářů na čtyřech plavidlech. Aktivisté Sea Shepherd u hlavní lodi blokovali rampu, po které se vytahují zabití kytovci na palubu.

Představitelé ekologické organizace Sea Shepherd to označili za skvělou zprávu. „Zůstaneme i tak s japonskými loděmi, dokud se nevrátí na sever, abychom se ujistili, že jsou pryč z Jižního oceánu,“ řekl zakladatel Sea Shepherd Paul Watson.

Ekologičtí aktivisté z organizace Sea Shepherd pronásledují ve svých plavidlech japonské velrybáře už několikátým rokem. Snaží se blokovat trasu plavidel, nebo se stavět své lodi mezi lovce a velryby. Jejich cílem je lov kytovců zmařit.

Japonsko plánovalo ulovit 945 velryb. Komerční lov těchto mořských savců sice zakazuje mezinárodní moratorium, Tokio ale pravidelně označuje velrybářské výpravy za "vědecký výzkum", který je legální. Většina ulovených velryb přitom končí v restauracích, i když velrybí maso jí jen malé množství Japonců.

Zatím není jasné, jaký ekonomický dopad bude mít předčasné ukončení lovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám