Hlavní obsah

Japonci odložili start lodi k ISS, obávají se srážky se Sojuzem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská vesmírná agentura JAXA a společnost MHI odložily už podruhé start nákladní lodi Kunotori 8 k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), tentokrát na úterý. Důvodem je obava ze střetu s lodí Sojuz MS-15, která k ISS dopraví novou tříčlennou posádku.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná snatice (ISS)

Článek

Start nosné rakety H-IIB s již osmou lodí Kunotori (Bílý čáp) z japonského vesmírného střediska Tanegašima byl poprvé zrušen 11. září. Stalo se tak kvůli požáru u odpalovací rampy. Oheň sice raketu nepoškodil, ale pro jistotu bylo vypuštění přeloženo.

Další start japonská vesmírná agentura JAXA a MHI stanovily na pondělí 23. září v 18:30 SELČ. Na základě posledních propočtů oběžné dráhy ISS a Sojuzu MS-15 se ale zjistilo, že druhý stupeň japonské rakety by se mohl po oddělení od Kunotori 8 o dva dny později nebezpečně přiblížit k ruské lodi.

Nová posádka

Nyní by podle MHI měla Kunotori 8 zamířit z Tanegašimy k orbitálnímu komplexu s 5,4 tuny zásob, přístrojů a zařízení pro vědecké experimenty v úterý v 18:05 SELČ.

Sojuz MS-15 vynese raketa Sojuz FG z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve středu odpoledne SELČ. O šest hodin později s lodí dorazí na ISS ruský kosmonaut Oleg Skripočka, americká astronautka Jessica Meirová a první kosmonaut ze Spojených arabských emirátů (SAE) Hazza Mansúrí.

Reklama

Výběr článků

Načítám