Hlavní obsah

Itálie vrátila své námořníky soudu v Dillí, Indové zadržovali jejího velvyslance

Novinky, rei
Řím/Dillí

Itálie v pátek vrátila před soud v indickém Dillí dva své vojáky, které Indie stíhá kvůli zabití dvou rybářů. Vojáci byli minulý měsíc dočasně vydáni zpět do vlasti, aby se zúčastnili voleb. Když se nevrátili, zakázal indický soud italskému velvyslanci vycestovat.

Foto: Profimedia.cz

Massimiliano Latorre (vpravo) a Salvatore Girone

Článek

„Vracejí se zpět do Dillí,“ prohlásil mluvčí indického ministerstva zahraničí.

Italská vláda potvrdila, že vojáci byli vydáni na základě ujištění indické strany, že budou respektována práva zadržovaných.

Spor o vydání vojáků vedl k ochlazení vztahů obou zemí, protože se za návrat vojáků do čtyř týdnů po únorových volbách zaručil velvyslanec v Dillí Daniele Mancini. Řím si ale následně vydání vojáků rozmyslel a navrhoval, aby se soudní proces uskutečnil v Itálii. Indové nesouhlasili a přišli s protitahem, když jejich nejvyšší soud zakázal ambasadorovi opustit Indii.

Vojáci Massimiliano Latorre a Salvatore Girone čelí obvinění z vraždy dvou indických rybářů u břehů státu Kerala loni v únoru. Vojáci byli součástí ozbrojené stráže italského tankeru proplouvajícího Indickým oceánem. Tvrdí, že si rybáře spletli s piráty.

Italové poukazují na to, že se událost stala v mezinárodních vodách. Indové si stojí za tím, že to bylo v jejich výsostných vodách.

Reklama

Výběr článků

Načítám