Hlavní obsah

Itálie odškodní Libyi za koloniální nadvládu

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BENGÁZÍ

Pět miliard dolarů (84 mld. Kč) zaplatí Itálie Libyi jako odškodnění za někdejší koloniální nadvládu. Uvedenou sumu Řím poskytne ve formě náhrady škod a investic do infrastruktury v nadcházejících 25 letech. V sobotu se na tom ve východolibyjském městě Benghází dohodli italský premiér Silvio Berlusconi a libyjský vůdce Muamar Kaddáfí.

Foto: Stringer , Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi (vlevo) a libyjský vůdce Muamar Kaddáfí

Článek

„Jménem italského lidu bych se chtěl omluvit a vyjádřit naši bolest nad tím, co se stalo před mnoha lety,“ zdůraznil Berlusoni v narážce na italskou nadvládu nad Libyí v letech 1911 až 1943. Dohodnuté kompenzace mají podle něj udělat tlustou čáru za desítkami let, během nichž došlo k „mnoha nedorozuměním“.

Berlusconi si od dohody slibuje i možnost kupovat od Libye více ropy a plynu. Doufá rovněž v lepší spolupráci obou zemí při potírání ilegální imigrace ze severní Afriky do Evropy. Mnoho běženců, kteří přicházejí přes Středozemní moře do Itálie, pochází totiž z Libye.

Vztahy mezi Římem a Tripolisem byly dlouhá léta napjaté. Kaddáfí po svém nástupu k moci v roce 1969 nechal vyhostit o rok později na 25 tisíc Italů, kteří v jeho zemi žili od koloniálních dob. Během okupace Libye použili Italové poprvé bojové plyny a navíc, do Itálie byly v té době odvlečeny tisíce Libyjců.

Z chystaného přílivu italských peněz do Libye má být financována mj. i dálnice vedoucí od hranic s Tuniskem přes celou zemi až do Egypta. Další částky pak půjdou na odstranění min pocházejících z dob koloniální vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám