Hlavní obsah

Islamisté ukamenovali třiadvacetiletou ženu, i když ji příbuzní bránili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠO

Somálští islamisté v pondělí ukamenovali ženu obviněnou z cizoložství. Jde o první takovou veřejnou popravu provedenou islámskými radikály po asi dvou letech. Třiadvacetiletá žena byla zabita před očima stovek přihlížejících. Příbuzní se snažili ženu bránit, strážní ale začali střílet. Při palbě zahynulo jedno dítě.

Foto: Stringer, Reuters

Islámští bojovníci si uchovávají vliv v mnoha somálských regionech.

Článek

Žena zemřela v jihosomálském přístavu Kismayonad, nad nímž islámští povstalci převzali kontrolu v srpnu.

"Zatímco jsme čekali, abychom zhlédli nelítostný akt kamenování, přivezli v autě ženu v zeleném závoji a černé masce," uvedl jeden z očitých svědků. "Řekli nám, že se trestu podvolila, ale slyšeli jsme, jak naříká, když jí násilím svazovali ruce a nohy. Její příbuzní se k ní rozběhli, ale islamisté začali střílet a zabili jedno dítě."

Naposledy provedli radikální vyznavači islámu veřejnou popravu v polovině roku 2006, když ovládali Mogadišo a většinu jižního Somálska. Koncem toho roku je svrhly spojenecké etiopské a somálské síly, islamisté ale vzápětí zahájili gerilovou válku v iráckém stylu a postupně opět získali území pod svou kontrolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám