Hlavní obsah

Islamisté se zabarikádovali v mešitě, armáda po nich střílí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptské Muslimské bratrstvo pokračuje v protestech, k nimž své příznivce vyzvalo během pátečních demonstrací. Stovky se jich v noci na sobotu zabarikádovaly v mešitě na Ramsesově náměstí v Káhiře. Podle posledních zpráv zahájila armáda na islamisty v mešitě střelbu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie obklíčila demonstranty v mešitě Video: Reuters

 
Článek

Policisté mešitu nejdříve obklíčili a začali s lidmi uvnitř vyjednávat. Islamisté ale požadují, aby policie odešla. Obávají se, že je pozatýkají. Před vchodem se odehrálo několik menších potyček. Kolik lidí je uvnitř, není jasné, zdroje se liší v odhadech od 400 až po tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Násilí v Egyptě se přiostřujeVideo: Reuters

Podle informací BBC se armáda pokusila nejprve do mešity dostat nenásilně, bránily jim v tom ale rozsáhlé barikády, které zde protestující vystavěli. Podle zatím nepotvrzených informací z místa později začali příslušníci armádních jednotek na demonstranty v mešitě střílet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z vnitřku mešity, kde se zabarikádovali demonstrantiVideo: Reuters

Podle policejních zdrojů mohou být lidé uvnitř ozbrojení, údajně se odtamtud ozývala střelba. Ženy mohly odcházet volně, muže ale chtěla policie vyslýchat, proto odejít nechtějí.

„Zločinci se chtěli do budovy dostat, muži ale zabarikádovali dveře,” řekla jedna z žen, která mešitu opustila, agentuře AFP.

Asi tisíc lidí bylo zadrženo v pátek, kdy při zásahu proti demonstrantům zemřelo 80 lidí.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Nepokoje na Ramsesově náměstí v Káhiře.

Právě na Ramsesově náměstí probíhaly v pátek největší střety, v jiných částech Káhiry a také v jiných městech se situace v noci se zákazem vycházení uklidnila.

Islamistické Muslimské bratrstvo protestuje proti odstavení prezidenta Muhammada Mursího, který si podle armády pro sebe uzurpoval příliš velkou část moci. Proto armáda udělala převrat a vyhlásila, že budou předčasné volby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protestující v Káhiře skákali z mostu při útěku před střelbou Video: Reuters

Nepokoje v Egyptě začaly ve středu, kdy bezpečnostní složky proti demonstrantům poprvé zasáhly. Ten den zemřelo 638 lidí. České ministerstvo zahraničí nedoporučilo do země cestovat. Cestovní kanceláře v reakci na to zrušily odlety do této destinace. Lidem nabízejí dovolenou jinde. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám