Hlavní obsah

V Egyptě je 5000 Čechů, odlety dalších cestovky zrušily

– Praha • Aktualizováno

České cestovní kanceláře mají momentálně v Egyptě kolem 5000 klientů, další dvě tisícovky měly do země zmítané nepokoji odcestovat o tomto víkendu. Cestovky však lety do letovisek Marsá Alam a Hurghady od soboty do příštího týdne zrušily. Cesty do země nedoporučuje ministerstvo zahraničí.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Egyptská armáda při zásahu proti demonstrantům podporujícím svrženého Mursího

Článek

"Cestovní kanceláře lety od soboty do příštího týdne zrušily a dále se rozhodnou podle aktuální situace," uvedla asociace. Lidem, kteří měli odcestovat, nabízejí kanceláře jiné destinace z nabídek last minute, pokud si nevyberou, vrátí jim peníze.

Turisté, kteří již v Egyptě jsou, by měli do odletu zůstat v hotelových areálech a nevycházet z nich.

Největší česká cestovní kancelář Exim tours v reakci na doporučení české diplomacie preventivně pozastavila všechny nejbližší odlety do egyptských letovisek. "Jedná se o preventivní opatření. Klienti, kteří jsou v této chvíli v letoviscích, dokončí svoji dovolenou v původních termínech," řekl marketingový ředitel CK Exim tours Stanislav Zíma. Podle něj je situace v letoviscích nadále klidná a bezpečná.

Stejně zareagovala i cestovní kancelář Fischer. „Z minulosti víme, že klienti velmi citlivě reagují na obdobná doporučení ministerstva a k žádostem o změnu destinace či zrušení zájezdu by stejně ve velké míře  okamžitě začalo docházet,” uvedl mluvčí společnosti Jan Osúch.

Dodal, že lidé, kteří jsou v Egyptě dovolenou normálně dokončí. „Drtivá většina z nich se vrátí pravidelným letem během víkendu,” dodal.

Doporučení českého ministerstva zahraničí není výzva k evakuaci, upozornila mluvčí resortu Johana Grohová

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příznivci Mursího pochodují KáhirouVideo: Reuters

V Egyptě v pátek zemřelo už sedm desítek lidí. Nejvíce obětí je hlášeno z Káhiry. [celá zpráva]

Situace v Egyptě se zhoršila po středečním policejním zásahu proti stoupencům svrženého prezidenta Muhammada Mursího. O život přišlo na 600 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám