Hlavní obsah

Íránskou provincii Búšehr s jadernou elektrárnou zasáhlo zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránskou provincii, v níž se nalézá jaderná elektrárna Búšehr, postihlo v pátek ráno zemětřesení o síle 4,9 stupně. Agentura ISNA napsala, že zasaženo bylo malé město Kalameh. Zatím nejsou k dispozici informace o obětech nebo rozsahu škod.

Foto: Profimedia.cz

Seismograf. Ilustrační foto

Článek

Minulý měsíc postihly otřesy země severozápad Íránu. Tehdy dosáhly síly 5,8 stupně. Po hlavním otřesu následovalo až 60 menších, což mezi lidmi vyvolalo značnou paniku.

Írán se nachází na několika liniích seizmických zlomů, zemětřesení jsou tam proto častá. Loni v listopadu zasáhlo západní Írán zemětřesení o síle 6,3 stupně. V důsledku katastrofy bylo zraněno více než 700 lidí. Předloni v listopadu zasáhlo západní Írán zemětřesení o síle 7,3 stupně. O život přišlo tehdy více než 600 lidí a 9000 dalších bylo zraněno.

Nejhorší zemětřesení v tomto tisíciletí postihlo Írán v roce 2003, kdy na jihu zahynulo nejméně 26 tisíc lidí. Srovnáno se zemí tehdy bylo historické město Bám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám