Hlavní obsah

Írán vyzývá blízkovýchodní země k vyzbrojení Palestinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Předseda íránského parlamentu Alí Larídžání vyzval země na Blízkém východě, aby vyzbrojily Palestince pro boj proti Izraeli. Informovala o tom agentura AFP. Írán dlouhodobě podporuje a vyzbrojuje hnutí Hamas, které vládne pásmu Gazy a jehož ozbrojenci ostřelují raketami izraelské území. Tel Aviv v reakci na palestinské útoky začal s nálety na Gazu.

Článek

"Politické činy některých zemí v regionu jsou užitečné, ale nedostatečné. Dnes se od nich čeká, že pošlou (Palestincům) vojenskou pomoc," prohlásil Larídžání.

Zajištění zbraní pro radikální palestinské hnutí je podle íránského politika legitimní požadavek.

"Spojené státy a Západ dodávají zbraně sionistickému režimu. Proč bychom tedy my neměli poslat zbraně do Palestiny?" řekl Larídžání.

Írán má s Izraelem nepřátelské vztahy a dlouhodobě podporuje Hamas. Střely, které Palestinci z Gazy odpálili v uplynulých dnech na Tel Aviv a Jeruzalém, jsou íránské výroby. Tyto střely mají mnohem větší dolet než rakety, kterými Hamas už řadu měsíců ostřeluje města v jižním Izraeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám