Hlavní obsah

Indonéská ponorka se ponořila, zůstala po ní jen olejová skvrna

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Indonéské námořnictvo pátrá po ponorce KRI Nanggala-402 s 53 muži na palubě, se kterou ztratilo ve středu kontakt při cvičení v Balijském průlivu mezi Bali a Jávou. Po ponorce zatím není žádná stopa, na místě, kde se ponořila, je však olejová skvrna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Indonésii pátrají po zmizelé ponorce s 53 lidmi na paluběVideo: Reuters

 
Článek

Posádka ve středu ve tři ráno požádala, aby se mohla ponořit. Pak se už neohlásila. „Po nácviku torpédování nenahlásila výsledky, jak bylo plánováno,” uvedl mluvčí námořnictva.

Foto: Antara Foto, Reuters

Indonéská loď KRI Karel Satsuitubun se připravuje na pátrání po ponorce Nanggala

Průzkumné letadlo pak ve středu kolem sedmé ráno našlo na hladině olejovou skvrnu, uvedla stanice CNN. Mluvčí námořnictva Julius Widjojono řekl, že panuje silné podezření, že jde o naftu uniklou z ponorky. „Mastná skvrna se nachází na místě, kde jsme měli poslední kontakt s ponorkou.“

U Bali se ztratila ponorka indonéského námořnictva, na palubě 53 osob

Svět

Indonéské námořnictvo doufá, že se posádku podaří zachránit, ale současně dává najevo obavy, že může být po smrti.

Dieselelektrická ponorka vyrobená v roce 1977 v Německu a rekonstruovaná před devíti lety v Jižní Koreji se může ponořit do hloubky 500 metrů. Moře v místě, kde ponorka zmizela, je však o sto až dvě stě metrů hlubší. „Modleme se za ně, aby mohli přežít,“ uvedl Widjojono.

Foto: Antara Foto, Reuters

Indonéská ponorka KRI Nanggala 402 na archivním snímku

Šéf indonéských ozbrojených sil Hadi Tjahjanto řekl agentuře Reuters, že se pátrá po 53 lidech ve vodách 96 kilometrů od Bali. Do pátrání byly nasazeny čtyři lodě včetně jedné vybavené pokročilým sonarem. Ta je však teprve na cestě z Jakarty.

S pátráním pomáhá mezinárodní organizace ISMERLO, zaměřená na pomoc posádkám ponorek v nouzi. Pomoc s pátráním nabídly Indie, Singapur a Austrálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám