Hlavní obsah

Indonésii zasáhlo silné zemětřesení

Jakarta

Zemětřesení o síle 6,8 stupně zasáhlo v pátek indonéský ostrov Sulawesi. Uvedla to americká geologická služba USGS. Indonéský geofyzikální úřad vyzval obyvatele ostrova, aby se okamžitě evakuovali, protože může udeřit vlna tsunami. Čtyřicet minut po zemětřesení varování odvolal.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Japonský seismolog ukazuje záznam seismografu se zemětřesením.

Článek

„Je jasné, že je tu hrozba tsunami,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí geofyzikálního úřadu Taufan Maulnaa. Vyzval obyvatele, aby „se evakuovali tak rychle, jak to jen jde“.

Otřesy půdy vycházely z hloubky 43 kilometrů. Epicentrum se nacházelo 280 kilometrů jižně od indonéské provincie Gorontalo v zálivu Tolo, 100 km jihozápadně od města Luwuku. Zemětřesení bylo „silné a dlouhé”, řekla Gina Saerangová z hlavního města provincie Severní Sulawesi, jímž je Manado.

Otřesy byly silné i v oblasti Morovali, kde se těží nikl. Niklárna ve Vale pracuje normálně.

Zatím nejsou žádné informace o případných škodách nebo obětech či zraněných.

Indonésii loni zasáhly dvě ničivé vlny tsunami způsobené silnými zemětřeseními. V září si úder tsunami na ostrově Sulawesi vyžádal přes 2000 obětí. V prosinci zasáhla tsunami pobřeží na obou stranách Sundského průlivu mezi ostrovy Jáva a Sumatra, přičemž zahynulo přes 420 lidí.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám