Hlavní obsah

Indie při testu sestřelila z oběžné dráhy satelit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indie sestřelila z oběžné dráhy satelit, a otestovala tak nový obranný systém, oznámil v televizi v přímém přenosu premiér Narendra Módí. Indie se stala po Spojených státech, Rusku a Číně čtvrtou zemí, které se to podařilo.

Foto: Rajesh Kumar Singh, ČTK/AP

Sestřelení satelitu oznámil premiér Módí v televizi.

Článek

„Naši vědci sestřelili satelit umístěný na oběžné dráze ve výšce 300 kilometrů. Je to okamžik pýchy a hrdosti na zemi,” uvedl premiér s tím, že se Indie stala velmocí v dobývání vesmíru. „Indie dnes dosáhla bezprecedentního úspěchu. Zaregistrovala se jako vesmírná mocnost,” řekl Módí.

Zároveň ujišťoval, že cílem Indie „je zajistit mír, nikoli vyvolat válečnou atmosféru”. „Není to namířené proti žádné zemi,” zdůraznil předseda vlády.

Země s 1,3 miliardy obyvatel patří k atomovým velmocem a má ambiciózní vesmírný program. Módí loni oznámil, že Indie se stane čtvrtým státem na světě, který vyšle svou vlastní posádku do kosmu. Chce tak učinit v roce 2022 u příležitosti 75. výročí nezávislosti země.

Módímu může test pomoci v předvolební kampani, v zemi se za několik týdnů budou konat parlamentní volby. Favoritem je právě Módí, který vede v průzkumech obliby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám