Hlavní obsah

Imunita vůči koronaviru je na roky

Jak dlouho vydrží imunita vůči koronaviru? Nejnovější studie dávají naději, že doba ochrany je výrazně delší. Imunita vůči koronaviru má vydržet nejméně rok, v některých případech bude celoživotní, píše server týdeníku Focus. Studie zveřejněné v časopise Nature dokonce tvrdí, že se imunita časem zlepšuje, především po vakcinaci.

Foto: Bikas Das, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Tým odborníků, kteří stojí za první publikovanou studií, uvedl, že paměťové buňky, které jsou zodpovědné za imunitní paměť, přežívají v kostní dřeni a mohou podle potřeby produkovat protilátky.

Při první nákaze koronavirem se paměťové B buňky rychle množí a ve velkém množství produkují protilátky. Jakmile je akutní infekce vyřešena, malý počet buněk se usadí v kostní dřeni a pořád tvoří ​​protilátky. V krvi protilátky sice postupně klesají, v kostní dřeni paměťové B buňky ovšem přetrvávají.

Výrobce Moderny žádá o schválení vakcíny i pro děti

Koronavirus

Druhá analýza, publikovaná na webu BioRxiv, tvrdí, že některé B paměťové buňky zrají a zesilují po dobu nejméně dvanácti měsíců od prodělání infekce.

Většina lidí, kteří se z covidu-19 zotavili a následně podstoupili vakcinaci, nebude podle vědců potřebovat přeočkování. Očkovaní lidé, kteří covid neprodělali, nebo ti, kteří se nakazili, ale nevykazovali silnou imunitní odpověď, však zřejmě další dávku potřebovat budou.

V této souvislosti se objevuje otázka, co je pro získání imunity lepší, zda prodělání nemoci, či očkování. V praxi na tom nezáleží, píše se ve studii. Málokdo se bude chtít úmyslně nakazit koronavirem, jen aby získal přirozenou imunitu. Nikdo totiž neví, jaký průběh nemoci by měl.

Žádná injekce, žádné prémie, varuje hongkongský fotbalový klub

Zahraniční

Virolog Alexander Kekulé se přiklání k tomu, že nákaza vede k širší imunitní odpovědi a stimuluje tělo složitějšími způsoby.

Trochu jinak to vidí Carsten Watzl, generální tajemník Německé společnosti pro imunologii. Ten očekává, že očkování bude mít ještě lepší, možná víceletý ochranný účinek, kdy očkovaný bude mít vyšší hladiny protilátek, než když se člověk přirozeně nakazí. Watzl současně nepředpokládá, že by se lidé měli každý rok přeočkovávat, jako je tomu například u chřipky. K opakování vakcinace by podle jeho názoru mohlo docházet v intervalech několika let.

V Německu zjistili, proč některé vakcíny způsobují trombózy. A přišli s řešením

Evropa

Autoři obou studií připomínají, že se jim podařilo zkoumat jen omezený počet pacientů nakažených před rokem. Navzdory povzbudivým závěrům je podle nich nutné ve výzkumu dále pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám