Hlavní obsah

Ilegální organizace vydělávají na slonovině, kůži a dřevě miliardy

Novinky, rei
LONDÝN

Zločinecké organizace nelegálně těžící v deštných lesích dřevo, obchodující s kůžemi vzácných zvířat či slonovinou si ročně přijdou na víc než deset miliard dolarů (asi 18 miliard korun). Vyplývá to ze zprávy britské charity Environmental Investigation Agency (EIA), zveřejněné v úterý.

Foto: Profimedia.cz

Vycpaní leopardi v singapurském obchodě

Článek

Dokument zmiňuje některá jména lidí, které EIA podezírá z podílu na miliónových operacích způsobujících poškození životního prostředí. Je mezi nimi Sansar Čand, který podle indických úřadů prodal do Nepálu stovky tygřích a leopardích kůží. Jejich cena na čínském trhu je až deset miliónů dolarů.

Obchodníka Abdula Rašída indonéská vláda podezřívá z ilegálního prodeje vzácných dřev z národního parku Tajung Putin, Zambijec Benson Nkunika zase přiznal zabití 38 slonů z parku Jižní Luangwa a prodej jejich klů.

EIA tvrdí, že nelegální plundrování chráněných míst a zabíjení vzácných zvířat pro zisk je v rozvojovém světě na vzestupu, a to třeba zákaz obchodovat se slonovinou přijalo mezinárodní společenství už v roce 1989.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám