Hlavní obsah

I teta Kim Čong-una je prý po smrti, vůdce to může oslabit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Teta severokorejského vůdce Kim Čong-una, sedmašedesátiletá Kim Kjong-hi, donedávna vlivná politička a vdova po popraveném generálu Čang Song-tchekovi, je údajně po smrti. Spekulaci zveřejnil jihokorejský list Čoson ilbo.

Foto: KCNA , Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-un

Článek

Čoson ilbo přišel v úterý se zprávou odvolávající se na zdroj v jihokorejské vládě, že sestra zesnulého vůdce KLDR Kim Čong-ila buď podlehla infarktu, nebo si vzala život.

Spekulace o jejím osudu vyvolala hlavně její nepřítomnost na ceremoniálech konaných 17. prosince u příležitosti druhého výročí úmrtí jejího bratra Kim Čong-ila.

Zpráva o úmrtí diktátorovy tety nicméně nemohla být ověřena. Diktátorova teta byla naposledy viděna na veřejnosti 10. září. Její jméno však stálo na seznamu vysokých činitelů, kteří se podíleli na přípravách pohřbu vlivného představitele vládnoucí Korejské strany práce v polovině prosince.

Zpravodajský server Daily NK, vydávaný ze zahraničí severokorejskými disidenty, napsal, že Kim Kjong-hi odcestovala v prosinci z KLDR na léčení poté, co ji postihla srdeční slabost spojená se stresem po tom, co byl popraven její manžel Čang Song-tchek, se kterým ale už nežila.

Dopady smrti vlivné tety 

"Nebylo by žádným překvapením, kdyby byla opravdu mrtvá," konstatoval Tošimicu Šigemura z tokijské univerzity, který je expertem na Severní Koreu. "Nebyla v dobrém zdravotním stavu, léčila se s rakovinou a s alkoholismem se potýkala třicet let," dodal.

Podle Šigemury by také nebylo žádným překvapením, kdyby severokorejský režim s oznámením smrti vůdcovy tety čekal. "Pokud je mrtvá, je to pro Kim Čong-una vážný problém. Jako jediná dcera zakladatele severokorejského státu (Kim Ir-sena) měla moc a legitimitu a chránila Kim Čong-unovu vládu. Nikdo se jí nemohl vzepřít a připomenutím otcova jména mohla donutit stranu a armádu, aby poslouchala její rozkazy. Kim Čong-un se možná bude snažit nějakou dobu tajit její smrt, než zkonsoliduje svou politickou moc," poznamenal Šigemura.

Podobný názor zastává jihokorejský expert na KLDR Kim Kun-sik : "Po krátkou dobu by mohl Kim Čong-un posílit v roli samostatného vůdce, ale dlouhodobě nestabilita poroste." Dodal, že už nebude chráněn partyzánskými spolubojovníky, jako jeho děd Kim Ir-sen, a nevybuduje si ani silnou bázi věrných, jako jeho otec, který čekal dvacet let, než se mohl chopit moci.

Diktátorova teta a strýc pomáhali mladému Kim Čong-unovi při upevňování moci po smrti jeho otce Kim Čong-ila koncem roku 2011. Podle analytiků právě oni dva ve skutečnosti Severní Koreji vládli.

Poprava strýce ale podle jihokorejské tiskové agentury Jonhap může znamenat, že se KLDR snaží otevírat a nemít tak těsné vztahy s Čínou. Strýc byl obviněn z toho, že prodal Číně území, kde je společná průmyslová zóna, vyvážel tam suroviny a domlouval se s Číňany na nižších a pro KLDR údajně nevýhodných cenách severokorejského zboží.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Dříve se v této souvislosti uvádělo, že strýc chtěl provést reformy čínského typu a staří straníci se tomu bránili. Jonhap ale přišel s jiným vysvětlením – že jeho likvidace měla otevřít možnost hledat cesty k odblokování situace s USA. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám