Hlavní obsah

Horníci uvěznění v čínském dole přežili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Všech 29 horníků, které v neděli uvěznila voda v malém uhelném dole na jihozápadě Číny, v podzemí přežilo a záchranáři je vyprostili na povrch. Oznámily to agentury s odvoláním na zprávu čínské televize a agentury Nová Čína.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Horníci uvěznění v čínském dole přežiliVideo: Reuters

 
Článek

Ze zaplaveného dolu Pa-tchien v provincii S´-čchuan se podařilo včas utéci 13 lidem. V podzemí zůstalo 22 horníků a sedmičlenný tým záchranářů, kteří tam uvázli při prvním pokusu o záchrannou akci.

Vyproštění horníci byli na nosítkách jeden po druhém nakládáni do sanitek a odváženi k lékařskému ošetření. Na povrchu zachráněné bouřlivě vítali jejich příbuzní.

Čínské doly jsou považovány za nejnebezpečnější na světě, zprávy o neštěstích v nich přicházejí často. V polovině října například při explozi plynu v dole v centru Číny zemřelo 37 horníků.
Mnoho čínských důlních společností nedodržuje bezpečnostní opatření. Loni zahynulo v Číně při důlních neštěstích podle oficiálních statistik 2631 lidí, mnoho tragédií ale není vůbec ohlášeno, protože majitelé se chtějí vyhnout uzavření svých šachet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám