Hlavní obsah

Hongkongští celníci objevili 26 tun žraločích ploutví

Hongkong

Hongkongští celníci oznámili, že objevili kontraband 26 tun žraločích ploutví, které pocházejí přibližně od 38 500 zvířat. Čtvrteční nález dokládá, nakolik je tento produkt v Hongkongu stále populární, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Sušené žraločí ploutve, ze kterých se připravuje polévka, se poté draze prodávají na jihu Číny.

Článek

Ploutve se nacházely ve dvou kontejnerech, které do země připluly z Ekvádoru. Většina z nich pocházela od žraloků hedvábných a také od liškounů, kterým podle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) hrozí vyhynutí. Žralokům v posledních desetiletích škodí zejména lov za účelem jejich konzumace.

V praxi se žraločí ploutve často získávají tak, že je rybáři zvířeti odseknou a pak zmrzačeného tvora vhodí zpět do moře. Sušené žraločí ploutve, ze kterých se připravuje polévka, se poté draze prodávají na jihu Číny. Světový fond na ochranu přírody (WWF) uvádí, že kvůli ploutvím přijde každoročně o život 73 milionů žraloků.

Velký bílý žralok vykrvácel v potápěčské kleci

Koktejl

Prodej žraločích ploutví sice v Hongkong úřady nezakazují, obchodníci ale musejí mít speciální povolení.

Díky kampaním ekologických organizací je atraktivita žraločí polévky mezi mladými lidmi v Číně, Hongkongu, Macau a na Tchaj-wanu malá, u starších generací je však toto jídlo stále v oblibě a mnoho hotelů a restaurací ho nabízí. Podle WWF se v Hongkongu žraločí polévka podává často na svatbách a jiných slavnostech.

Reklama

Související témata:

Související články

Recese v Hongkongu se prohloubila

Recese hongkongské ekonomiky se v posledním čtvrtletí loňského roku prohloubila. Meziročně tamní hrubý domácí produkt (HDP) ve čtvrtém čtvrtletí poklesl o 2,9...

Výběr článků

Načítám