Hlavní obsah

Peking chce v Hongkongu trestat separatismus, akcie padají

Novinky, bož, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong
Aktualizováno

Honkongský akciový index Hang Seng se při pátečním obchodování propadl o 5,56 procenta, uvedl server CNBC. Investoři jsou znepokojeni postupem Pekingu, který chce na město uvalit zákon o národní bezpečnosti. Jednalo by se o výrazné narušení autonomie regionu. V pátek se už kvůli tomu sešli demonstranti před čínskou styčnou kanceláří.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Zdravotníci v Hongkongu ošetřují demonstranta zasaženého slzným plynem.

Článek

Navrhovaný zákon by trestal separatismus, pobuřovaní, podvratnou činnost a vlastizradu. Hongkong je součástí Číny, i když má velkou autonomii a odlišnou ekonomiku v duchu ideje jedna země, dva systémy.

Návrh zákona už byl předložen právě zahájenému výročnímu Všečínskému shromáždění lidových zástupců (NPC). Očekává se, že by mohl být schválen i hongkongským parlamentem, což vyvolává obavy obhájců demokracie.

Návrh zákona považují demonstranti za konec zmíněného modelu jedna země, dva systémy. V pátek se už někteří sešli před čínskou styčnou kanceláří ve městě. Od větší demonstrace lidi odradili početní příslušníci policie v ulicích. „Peking se snaží umlčet pomocí strachu a síly kritické hlasy z Hongkongu," napsal na Twitteru jeden z nejvýznamnějších představitelů demokratického hnutí Joshua Wong.

Další ostré střety v Hongkongu. Podle úřadů demonstranti porušovali koronavirová pravidla

Svět

Návrh zákona měl dopad i na ekonomiku. Index tamní burzy uzavřel páteční obchodování (v Hongkongu je o šest hodin víc) na 22 930 bodech. Propad je největší od roku 2015.

„Zákon o národní bezpečnosti zcela pochopitelně vyvolává nejistotu na trzích, vzhledem k tomu, že roste riziko konfliktu mezi USA a Čínou a také nové vlny protivládních protestů,“ uvedli analytici Mizuho Bank.

Podle nového zákona o národní bezpečnosti by jakékoliv snahy o osamostatnění regionu, podrývání kontroly Pekingu nad územím, zahraniční „vměšování“ nebo terorismus byly považovány za činy ohrožující čínskou národní bezpečnost.

Aktuální protipekingské a prodemokratické protesty by tak jednak byly dány na roveň terorismu a také by proti nim mohly zasahovat bezpečnostní složky pevninské Číny.

Recese v Hongkongu se prohloubila

Ekonomika

Poloautonomní čínský region Hongkong čelí největší politické krizi od předání země z britské do čínské správy v roce 1997. Statisícové demonstrace propukly v červnu. Spouštěčem byl zákon, který by umožňoval vydávání podezřelých osob do pevninské Číny.

Kvůli politické nejistotě se země propadla do ekonomické recese. Meziročně tamní hrubý domácí produkt (HDP) ve čtvrtém čtvrtletí poklesl o 2,9 procenta. Za celý rok se tamní ekonomika propadla o 1,2 procenta. Došlo k tomu vůbec poprvé od roku 2009.

Technická recese je definována jako dva čtvrtletní poklesy HDP za sebou. Hongkongská ekonomika zaznamenala již třetí čtvrtletní pokles za sebou.

Hongkong je významné asijské finanční centrum a dlouhodobě se umisťuje na špici žebříčků ekonomické svobody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám