Hlavní obsah

Hongkong zachvátil chaos. Demonstranti zablokovali dopravu, na ulicích vypukly střety

– Hongkong

Hongkong, jedna z nejhustěji obydlených částí světa se ocitla uprostřed dopravního chaosu. Demonstranti v pondělí zablokovali část sítě metra a silnic. Navíc vyzvali ke generální stávce. Zúčastnit by se jí mělo přes 24 tisíc lidí ze dvou desítek různých oborů. Letiště zrušilo kolem dvou stovek letů, neodjely mnohé autobusy a vlaky, píše server BBC. Navíc na ulicích a železnici vypukly rvačky a střety s policií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hongkong - střetyVideo: Reuters

 
Článek

Letiště v Hongkongu patří k nejrušnějším na světě. Podle BBC bylo zatím zrušeno na dvě stě letů, z valné většiny jsou to lety místních dopravců Cathay Pacific a Hong Kong Airlines. Vedení letiště ale apeluje na cestující, aby se spojili se svými leteckými společnostmi a zjistili aktuální stav letu.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Metro v Hongkongu je ve stávce stejně jako mnohé autobusové a železniční spoje

Mnozí cestující mají ale problém dostat se na letiště, protože aktivisté se snažili zablokovat železniční trať.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protestující narušili v Hongkongu provoz veřejné dopravyVideo: AP

BBC s odkazem na informace organizátorů protestů napsala, že demonstrací a pondělní stávky se měli účastnit dokonce státní zaměstnanci, kteří mají nařízeno být politicky neutrální.

Protesty dostaly Hongkong na „pokraj velmi nebezpečné situace”, uvedla správkyně Hongkongu Carrie Lamová. Vláda bude podle jejích slov při nastolení veřejného pořádku jednat rozhodně.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová

Protesty proti místní čínské správě, kterou demonstranti viní z omezování demokracie, trvají již několik týdnů. Carrie Lamová varovala aktivisty na pondělní tiskové konferenci, že protesty dostávají Hongkong na cestu, „z níž nebude návratu a mohou výrazně poškodit ekonomiku města“.

Foto: Eloisa Lopez, Reuters

Policie použila na potlačení protestů slzný plyn.

Někteří obyvatelé města kvůli protestům zavírají své obchody a turisté se vyhýbají proslulým obchodním čtvrtím, napsala agentura Reuters.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Protestující zabránili vyjet některým spojům metra.

Lidé začali původně protestovat na počátku června proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování správkyně Hongkongu Carrie Lamová po protestech nakonec pozastavila. Demonstrace ale pokračují a jejich účastníci požadují demokratické reformy v této bývalé britské kolonii, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám