Hlavní obsah

Hon na homosexuály v Ugandě, bulvár zveřejnil jejich seznam

Kampala

Den poté, co ugandský prezident Yoweri Museveni podepsal zákon trestající homosexualitu až doživotím, zveřejnil v úterý místní bulvární plátek Red Pepper seznam desítek homosexuálů. Na titulní stránce pod titulkem Odhaleni uvedl jejich jména i příjmení a u některých otiskl i fotku, napsala agentura Bloomberg.

Foto: Rebecca Vassie, ČTK/AP

Ugandský prezident Yoweri Museveni při podpisu zákona proti homosexualitě

Článek

List vyhověl novému zákonu, protože podle něj je trestné také neinformovat o něčí homosexualitě. [celá zpráva]

List však nezveřejnil jen jména lidí, kteří se k homosexualitě hlásili už dříve, jako aktivista Pepe Julian Onziema nebo lesbická aktivistka Jacqueline Kashová. Ta podle BBC varuje, že se vrací mediální hon na čarodějnice, který ugandští homosexuálové zažili už v roce 2011. Tehdy byl zabit bojovník za práva gayů David Kato. Jeho jméno se objevilo na podobném seznamu, který tehdy zveřejnil místní časopis Rolling Stone, jenž vyzýval k popravám homosexuálů.

Uganda kvůli zákonu čelí tlaku mezinárodní společenství. Švédsko nyní zváží, zda pokračovat v programu pomoci zemi, řekl švédský ministr financí Anders Borg při úterní návštěvě Kampaly. Dánsko už v úterý oznámilo ukončení pomoci ve výši 9,2 miliónu dolarů vládě a bude ji nově poskytovat jen nevládním organizacím. Pomoc ve výši 8,3 miliónu dolarů pozastavilo i Norsko.

Americký ministr zahraničí John Kerry upozornil, že zákon je v rozporu s ugandskou ústavou a že Spojené státy nyní revidují vztahy s touto africkou zemí, což se dotkne i poskytování pomoci.

Uganda ale není jedinou africkou zemí, která tvrdě potlačuje homosexualitu. V lednu nigerijský prezident Goodluck Jonathan podepsal zákon, který činí svazky osob stejného pohlaví trestnými, přičemž trest může činit až 14 let. Deset let hrozí těm, kdo dají najevo svou homosexualitu veřejně.

Reklama

Výběr článků

Načítám