Hlavní obsah

Hlavní detektiv z kauzy Pistorius je stíhán pro vraždu, odvolali ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria
Aktualizováno

Detektiv Hilton Botha, který vyšetřuje případ smrti jihoafrické modelky Reevy Steenkampové, z níž je podezřelý atlet Oscar Pistorius, byl z případu odvolán a nahradil ho jiný vyšetřovatel, oznámila policie. Botha sám čelí stíhání pro sedminásobný pokus o vraždu. Navíc se při vyšetřování dopustil několika pochybení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Detektiv Botha je stíhán pro pokus o vražduVideo: Reuters

 
Článek

O odvolání Bothy z případu informovala prokuratura. Její mluvčí řekl místnímu televiznímu kanálu Eyewitness News, že "nemůže pokračovat na tomto případu".

Informace byla zveřejněna ve chvíli, kdy Oscar Pistorius přišel do soudní síně na jednání, kde se má rozhodnout o jeho propuštění na kauci.

Podle šéfky jihoafrické policie Riah Phiyegové je novým vyšetřovatelem případu elitní detektiv Vinesh Moonoo.

Měl střílet na dodávku

Podle televizního kanálu Eyewitness News jsou tři policisté včetně Bothy obviněni, že podnapilí řídili policejní auto a stříleli na linkový dodávkový taxík, v němž jelo nejméně sedm lidí.

Foto: Profimedia.cz

Detektiv Hilton Botha

Stíhání Bothy potvrdil i mluvčí jihoafrické policie Neville Malila, který BBC řekl: „My jsme jen byli včera informováni, že obvinění z pokusů o vraždu proti Bothovi bylo opět vzneseno.“

V roce 2011 byli všichni zadrženi, ale v březnu 2012 byl případ odložen.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Oscar Pistorius před zahájením soudního stání v Pretorii

Botha je považován za zkušeného, ale kontroverzního policistu, který ne vždy postupuje přesně podle předpisů, uvedl místní web iol. Při vyšetřování se ale dopustil chyb, přehlédl nábojnici v toaletě a zmýlil se v odhadu vzdálenosti, ze které svědkyně sledovala dění v bytě Pistoria. Myslel si, že je to tři sta metrů a ne šest set. Prokuratura se ale hájí, že podobné problémy vznikají při křížovém výslechu běžně. [celá zpráva]

Problémy policie v JAR 

Policie je v JAR považována za zkorumpovanou. Jeden z bývalých šéfů policie byl poslán na sedm let do vězení za úplatkářství. Nová šéfka policie zase nemá zkušenosti s řízením sboru.

Foto: ČTK/AP

Reeva Steenkampová

Policie je v posledních měsících terčem tvrdé kritiky kvůli tomu, že při zásazích proti stávkujícím v dole Marikana zastřelila 34 lidí. Právě kvůli tomu se prošetřují zpětně všechny podezřelé incidenty. Policie se vše snažila shodit na stávkující. [celá zpráva]

Sporná je i osoba žalobce. Gerrie Nel sice dostal za mříže policejního komisaře Jackieho Selebiho, ovšem, spojil se přitom s jedním z největších narkobaronů v Jižní Africe Glenem Agliottim. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám