Hlavní obsah

Kolegy 34 horníků, které postřílela policie, obvinili z vražd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Jihoafrické úřady obvinily 270 horníků z platinového dolu Marikiana, kteří se v polovině měsíce podíleli na násilné stávce za zvýšení platů. Při střetech stávkujících s policií bylo 34 horníků zastřeleno. Ačkoliv stříleli policisté, na smrti horníků podle vyšetřovatelů mají podíl jejich kolegové.

Foto: Siphiwe Sibeko , Reuters

Stávkující horníci

Článek

„Jsou obviněni z podílu na vraždách v situaci, kdy kolem jsou podezřelé osoby se zbraněmi konfrontující nebo útočící na policii, a kdy se v místě střílí a jsou tam oběti,“ potvrdil mluvčí prokuratury Frank Lesenyego.

Šest z obviněných zůstává po událostech z 16. srpna v nemocnici. Incident byl nejsmrtelnějším od konce režimu apartheidu v roce 1994. [celá zpráva]

Zasahující policisté zatím obviněni nebyli, vyšetřování okolností jejich zásahu stále pokračuje. „To je samostatný případ,“ vysvětlil Lesenyego.

Stanice BBC hodnotí obvinění jako kontroverzní, protože zmíněná klauzule byla v minulosti často užívána vládnoucí bílou menšinou proti aktivistům bojujícím za demokratizaci JAR.

Stanice navíc upozornila, že ne všichni obvinění horníci byli při demonstraci ozbrojeni. Kromě zmíněných šesti zraněných si všichni vyslechli obvinění u soudu ve městě Ga Rankuwa nedaleko Pretorie. Jejich žádost o propuštění z vazby soud zamítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám