Hlavní obsah

Hladomor zabíjí víc dětí než válečné konflikty a přírodní katastrofy dohromady

Víc než milión somálských dětí bude podle odhadů letos trpět akutní podvýživou. K nim se přidává i 17 miliónů dětí z různých částí světa, které jsou postiženy nedostatkem potravin. Jedná se převážně o africké státy, zejména Jižní Súdán, Jemen a Nigérii.

Foto: UNICEF

Ve Rwandě trpí třetina dětí chronickou podvýživou kvůli jednotvárné stravě a nedostatku proteinů, železa a dalších živin nezbytných pro zdravý vývoj.

Článek

Podvýživa každoročně zapříčiní na pět miliónů ztracených dětských životů. V Somálsku letos podle odhadu UNICEF trpí akutní podvýživou 1,4 miliónu dětí a více než čtvrt miliónu z nich hrozí kvůli nedostatku jídla smrt.

Hlad v Somálsku je spojen především se suchy, která způsobil nízký srážkový úhrn během loňského roku. Prezident Mohamed Abdullahi Mohamed v březnu řekl, že pokud se Somálsku nezvýší humanitární pomoc, hrozí zemi hladomor. Bylo by to potřetí za posledních 25 let.

Foto: UNICEF

erbdtgfvc

Přitom ale stačí málo. Jedno balení vysokokalorické terapeutické výživy pro těžce podvyživené dítě stojí deset korun. K úplnému vyléčení potřebuje tři balení denně po dobu šest až osm týdnů, aby se zcela uzdravilo a mohlo opět přijímat běžnou stravu.

V krizových oblastech bojujících s dětským hladomorem pomáhají také pracovníci a dobrovolníci UNICEF. „U podvyživených dětí se devítinásobně zvyšuje riziko úmrtí na choleru či spalničky,“ uvedla mluvčí UNICEF Marixie Mercadoová.

Foto: UNICEF

edrgbvfxxc

Spojené národy se snaží zabránit tomu, aby se hladomor v Africkém rohu nezhoršil natolik, že by se opakovala situace z roku 2011. Tehdy během něj přišlo o život víc než čtvrt miliónu lidí.

Svůj podíl na šíření hladomoru má i ekonomická krize, kvůli které vzrostla cena potravin a pitné vody až šestinásobně, i ozbrojené nepokoje, kvůli kterým nemůže být humanitární pomoc poskytnuta ve všech potřebných místech.

V Jižním Súdánu, který letos oficiálně vyhlásil hladomor, UNICEF zajistí do konce roku potřebnou výživu a další pomoc pro 2,4 miliónu dětí, které by celkové vyčerpání organismu přímo ohrožovalo na životě.

Reklama

Výběr článků

Načítám