Hlavní obsah

Havárie Boeingu v Číně: Kolmý pád bývá u sebevražd

Peking

Čínské úřady potvrdily, že pád Boeingu 737-800NG letecké společnosti China Eastern Airlines nikdo nepřežil. Oficiální počet obětí neuvedly, na místě pádu se našly jen peněženky a kreditky, uvedla čínská státní televize. Po dopadu do bambusového lesa stroj zachvátil požár. Australský letecký odborník nevyloučil možnost sebevraždy.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila střemhlavý pád boeingu se 132 lidmi na palubě v ČíněVideo: AP

 
Článek

Čínská státní tisková agentura uvedla, že stroj napřed během tří minut prudce klesl z výšky 29 100 stop (8869 metrů) do výšky 7000 stop (1333 metrů), kde krátce stoupal, než to namířil střemhlav k zemi. Pád trval dvě minuty a tři sekundy.

Video zachytilo, jak se stroj řítí k zemi pod úhlem 90 stupňů. „Během pádu letadlo nehořelo,“ uvedl svědek pro list Beijing Youth Daily. „Hořet začalo po dopadu do hor, pak bylo i hodně dýmu,“ dodal ještě.

Uznávaný australský letecký expert Geoffrey Thomas uvedl, že kolmý pád nosem dolů je velmi neobvyklý. Takovýto typ pádu podle něj neodpovídá žádným běžným mechanickým poruchám nebo vysazení motorů: „Tato trajektorie letu je velmi neobvyklá. V minulosti se tento profil letu objevoval u sebevražd. Vypadá to, že letadlo bylo během pádu řízeno.“

Foto: AP

Kamera zachytila střemhlavý pád boeingu se 133 lidmi na palubě v Číně

Čínské úřady zatím nezveřejnily žádné hypotézy, proč se stroj zřítil. Doposud se na místě nehody nenašly ani černé skříňky, které by mohly pomoci určit příčinu tragédie. Na palubě mělo být 132 lidí včetně devíti členů posádky, původně se uvádělo 133 lidí, jenomže jeden pasažér nenastoupil. Na místě dopadu zatím byly nalezeny jen kreditní karty, průkazy a peněženky.

V Číně se zřítilo letadlo se 132 lidmi na palubě

Zahraniční

Vyšetřování s podporou USA

Výrobce už nabídl pomoc. „Uděláme všechno, co můžeme, při podpoře našich zákazníků a vyšetřování nehody,“ uvedl ředitel Boeingu David Calhoun. Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě už v pondělí vybral amerického vyšetřovatele, který bude mít za poradce reprezentanta Boeingu i výrobce motorů CFM. Zatím není jasné, zda pojedou do Číny.

Foto: China Fire Department, Reuters

Místo dopadu Boeingu 737-800 NG

Po pádu stroje byly uzemněny všechny Boeingy 737 v Číně a zrušeny byly tři čtvrtiny z 11 800 úterních letů. V Číně se využívá skoro 1200 Boeingů 737, jejich flotila je nejmladší na světě, průměrný věk činí osm let, o pět méně než jinde.

Havarovaný stroj byl z roku 2015. Čína zatím neumožnila provoz žádného z Boeingů 737 MAX, takže havárie nemá nic společného s potížemi čtvrté generace řady 737.

Pád čínského Boeingu 737 zachytila kamera

Svět

Po havárii se propadly akcie aerolinek China Eastern na hongkongské burze o 7,3 procenta. Propadly se i akcie Boeingu z pátečních 192,81 dolaru na 182 dolarů, ale pak stouply na 186 dolarů za akcii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám