Hlavní obsah

Granáty jsou ve Středoafrické republice levnější než cola. Násilností přibývá

Bangui

Pracovnici mírové mise Organizace spojených národů MINUSCA v úterý unesl neznámý gang v Bangui - hlavním městě Středoafrické republiky. S odvoláním na oficiální vyjádření OSN o tom informovala agentura Reuters. Zemí zmítá násilí a granáty jsou tam podle britské studie levější než láhev coca-coly.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Střety mezi muslimy a křesťany ve Středoafrické republice stály životy stovek lidí. Přes milión dalších vyhnaly z domovů. Na snímku příslušnice křesťanských milicí ozbrojená mačetou.

Článek

Už v pondělí byla v hlavním městě unesena sedmašedesátiletá francouzská humanitární pracovnice a její spolupracovník z řad místní katolické charity.

K odpovědnosti se zatím nikdo nepřihlásil. Oblast, v níž se oba únosy odehrály,  ovládají křesťanské milice anti-balaka bojující proti muslimským milicím Séléka, které byly loni odstavené od moci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpravodajský server BBC uvedl, že s únosci je v kontaktu katolický arcibiskup, který se snaží vyjednat propuštění rukojmí.

Motivem únosů je údajně nespokojenost stoupenců vůdce milic anti-balaka Rodriguea Nagibony. Ten byl zatčen kvůli podezření z několika zločinů včetně znásilnění a vraždy.

Země plná zbraní

Středoafrickou republiku sužuje násilí od předloňského březnového převratu, za nímž stálo muslimské hnutí Séléka.

Analýza britské výzkumné skupiny CAR ukazuje, že se v zemi dají za pakatel pořídit granáty z Číny nebo z Bulharska, minomety ze Súdánu i raketomety z Íránu a britské, belgické nebo české kulky.

Studie také odhaluje cestičky černého obchodu se zbraněmi.

„Ruční granáty typu 82-2 patří mezi nejrozšířenější zbraně ve Středoafrické republice," uvádí zpráva, kterou CAR sestavila pro Evropskou unii. „Jsou tak běžné, že se údajně dají koupit za ekvivalent půl až jednoho dolaru (asi 12 až 24 Kč), což je méně než láhev coca-coly," dodává zpráva.

„Jsou malé a dají se snadno ukrýt. Proto mají zásadní bezpečnostní dopad a po celý rok 2014 způsobovaly zranění a smrt civilistů v hlavním městě Bangui i dalších částech země," cituje ze zprávy zpravodajský server BBC News.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Středoafrická republika

Jednu dodávku více než 25 000 kusů těchto granátů se expertům podařilo vystopovat k zásilce z roku 2006 vyrobené v Číně a – podle nápisů na balení – určené pro nepálskou královskou armádu. Nepálská armáda ale trvá na tom, že tento druh granátů nikdy nepoužívala.

Část dalších zbraní byla vyrabovaná z vládních arzenálů. Jiné do země propašovali cizí žoldáci přes nepříliš důkladně střežené hranice. A mnoho dalších do Středoafrické republiky dopravily okolní země – včetně  Súdánu, který tam zřejmě přeposílá zbraně z Číny.

„Bez ohledu na to, odkud ty zbraně přišly, výsledek je jasný: Séléka pomohla zaplavit zbraněmi oblast, kde jich už tak bylo víc než dost. Dopustili se vážného porušení lidských práv včetně zabíjení žen a dětí," řekl Lewis Mudge z organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW).

Březnový převrat z roku 2013 prohloubil v převážně křesťanské Středoafrické republice nestabilitu. Vůdce hnutí Séléka Michel Djotodia se prohlásil prvním muslimským prezidentem. V polovině loňského ledna ale pod tlakem sousedních států odstoupil, neboť nedokázal zastavit násilnosti vyvolané rozbroji mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou. Proti milicím Séléka se postavily křesťanské milice anti-balaka.

Reklama

Výběr článků

Načítám