Hlavní obsah

Galapágy ohrožuje únik nafty z poškozené lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po lodní nehodě u souostroví Galapágy ohrožuje unikátní ekosystém na těchto ostrovech únik asi 2500 litrů nafty z poškozeného plavidla, napsala agentura DPA. Správci galapážského národního parku už na hladinu spustili norné stěny a rozmístili do moře savé látky.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Mapa se znázorněním polohy souostroví Galapágy

Článek

Loď Orca havarovala v přístavu na ostrově San Cristóbal, který leží ve východní části souostroví Galapágy. Na plavidlo spadl jeřáb, který na něj překládal kontejner. Na palubě lodi bylo 600 galonů, tedy asi 2500 litrů nafty. Při nehodě byl zraněn jeden člověk.

Galapážské souostroví je izolovanou přírodní rezervací v Tichém oceánu vzdálenou asi 1000 kilometrů od břehů Ekvádoru, kterému patří. Tvoří je asi 130 ostrovů, na kterých žijí endemické druhy, tedy zvířata, která se vyskytují pouze tam.

Souostroví je jedním z nejzranitelnějších ekosystémů na světě. Od roku 1978 je na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO. Žijí zde například tučňáci, leguáni a obří suchozemské želvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám