Hlavní obsah

Gabonský prezident zapálil slonovinu za čtvrt miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libreville

Skoro pět tun slonoviny v hodnotě deset miliónů eur (více než čtvrt miliardy korun) ve středu spálili ve středoafrickém Gabonu. Hranici z 1 293 kusů neopracovaných sloních klů a více než 17 000 slonovinových sošek zapálil gabonský prezident Ali Bongo Ondimba. Akce měla podle agentury AFP symbolizovat připravenost země bojovat proti pytlákům.

Pálení slonoviny v GabonuVideo: ČTK

 
Článek

Některé z kusů nakupených na hranici byly staré asi deset let, většinou šlo ale prý o slonovinu zajištěnou v posledních pěti letech. Celkem šlo o 4,8 tuny slonoviny, kvůli které pytláci zabili skoro 850 slonů, upřesnil Světový fond na ochranu přírody (WWF), který byl jedním z partnerů středeční akce.

Podle agentury Reuters je Gabon první zemí v regionu, která veřejně zničila slonovinu z vládních skladů. Gabonský prezident mezinárodní společenství vyzval k tlaku na státy, jež pokračují v obchodu se slonovinou.

Nelegální vybíjení slonů a nosorožců v Africe je jedním z aspektů soupeření asijských zemí o africké zdroje, podotkl Reuters. Z části za ním stojí rostoucí kupní síla obyvatel některých asijských zemí. Na černém trhu v Asii se podle gabonských úřadů cena slonoviny pohybuje mezi 2 000 a 2 500 dolary za kilogram. Každý rok pytlákům v Africe za oběť padnou desetitisíce slonů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám