Hlavní obsah

Francouzi v Mali zabili vojenského vůdce severoafrického křídla Al-Káidy

Bamako

Francouzské ozbrojené síly v Mali zabili vojenského vůdce severoafrického křídla Al-Káidy Bah ag Moussu, uvedla na Twitteru ministryně obrany Florence Parlyová.

Foto: Profimedia.cz

Francouzští vojáci v Mali

Článek

Moussa, známý také pod jménem Bamoussa Diara, původně sloužil jako plukovník v malijské armádě. Jako vojenský vůdce Al-Káidy se dostal na americký seznam světových teroristů.

Byl také první rukou Iyada Ag Ghaliho, vůdce nejvýznamnější malijské džihádistické Skupiny podporující islám a muslimy (JNIM), která je napojena na Al-Káidu. JNIM se v minulosti přihlásila k řadě útoků i únosů nejen v Mali, ale také v sousední Burkině Faso. Cílem byli i francouzští vojáci.

V Afghánistánu byl zabit druhý muž Al-Káidy Masrí

Svět

„Historická postava džihádistického hnutí v Sahelu, Bah ag Moussa, je pokládán za zodpovědného za několik útoků proti malijským a mezinárodním silám,“ uvedla Parlyová v prohlášení. „Jde o velký úspěch v boji proti terorismu,“ dodala.

Bývalá koloniální velmoc Francie má na severu Afriky rozmístěno více než 5100 vojáků, z nichž značná část bojuje v Mali proti sílícímu radikálnímu islámu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám