Hlavní obsah

Francouzi dobyli další město v Mali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako
Aktualizováno

Francouzské a maliské jednotky v pondělí bez boje vstoupily do města Diabaly na východě země, které minulý týden obsadili islámští radikálové. Ti se stáhli už po pátečních náletech francouzských bojových letadel.

Foto: Handout, Reuters

K dobytí Diabaly přispěly nálety.

Článek

Do města vjela kolona asi třiceti obrněných vozidel, ve kterých bylo na 200 francouzských a maliských vojáků. Operace v Diabaly dále pokračuje, uvedli představitelé francouzské armády. Vojáci postupují se zvýšenou opatrností, protože počítají s možností, že islamisté stačili některé oblasti zaminovat.

Francie dokázala ovládnout Diabaly po úspěchu v Konny, odkud postupovali radikálové ze skupiny MUJAO na Bamako. [celá zpráva]

Foto: Yahoo Maps, Novinky

Mali

V obou případech se ale radikálové stáhli předtím, než by utrpěli fatální ztráty.

Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian už v neděli uvedl, že míní dobýt celé území, které ovládli islámští radikálové. „Nenecháme tam žádná ložiska odporu,“ řekl ve svém vystoupení ve francouzské televizi.

Francie vede operace proti vzbouřencům v Mali, postupně by ale měly její jednotky vystřídat jednotky ze sousedních západoafrických států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám