Hlavní obsah

Francie zahájila největší ofenzívu v Mali

Bamako

Francouzská armáda zahájila rozsáhlou ofenzívu u města Gao v africkém Mali. Jak uvedla v pondělí agentura AFP, do oblasti kolem základen islámských radikálů se vydalo přes tisíc vojáků. Jde o největší operaci francouzských sil před tím, než odsud země začne stahovat své jednotky.

Foto: Reuters

Malijští vojáci u trosek pick-upu používaného ve městě Gao islámskými radikály ze skupiny MUJAO.

Článek

Mohutná operace Gustav je překvapením, protože Francie v posledních týdnech hovořila především o plánovaném stahování. Ukazuje, že se část islámských radikálů dokázala vzpamatovat z utržených ran.

Francouzi dokázali nejen zastavit postup islámských radikálů, ale osvobodili i všechna města, která loni ovládli, a vytlačili je z mnoha oblastí na severu Mali. Radikálové si ale udrželi pozice u města Gao, které leží asi 1200 kilometrů od metropole Bamako, a u města Timbuktu.

Foto: Novinky.cz s použitím Yahoo Maps, Novinky

Mali

Gustav má zabránit radikálům pronikat do Gaa a páchat tam sebevražedné atentáty nebo útoky ze zálohy. [celá zpráva]

Francouzi podporovaní maliskými vojáky operují v asi dvacetikilometrovém údolí řeky poblíž města Gao. Během prvního dne na žádné rebely nenarazili, informoval zpravodaj agentury AFP Thomas Fessy, v roklích pod akáciemi ale zajistili 340 dělostřeleckých a nábojů a neřízených raket větší ráže.

"Obklíčili jsme údolí severně od Gaa, o kterém si myslíme, že slouží jako logistická základna pro džihádistické skupiny, a začali jsme ho systematicky prohledávat," oznámil francouzský generál Bernard Barrera. Podle něj je to čtvrté vádí, v němž zasahují. „Není pochyb, že se uskuteční ještě podobné operace, ale asi už ne v tomto rozsahu,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám