Hlavní obsah

Francie ukončí příští rok misi proti islámským radikálům v Africe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská vojenská operace Barkhane v africkém Sahelu, jíž se nyní účastní přes 5000 vojáků, bude ukončena v prvních třech měsících příštího roku. V úterý to řekl podle agentury AFP francouzský prezident Emmanuel Macron, který už v červnu oznámil konec mise a minulý týden informoval o postupném snižování počtu francouzských vojáků.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„V prvním trimestru roku 2022 organizovaně ukončíme misi Barkhane, budeme však (v regionu) i nadále aktivní,” sdělil Macron v předvečer vojenských přehlídek u příležitosti oslav 14. července, kdy si Francouzi připomínají dobytí Bastily.

V pátek Macron oznámil, že v druhé polovině letošního roku započne uzavírání základen sil Barkhane v severním Mali a že Francie se po osmi letech nepřetržitého působení v Sahelu chystá snížit počet svých vojáků v oblasti na 3000 až 2500.

Macron pohrozil stažením francouzských vojáků z Mali

Zahraniční

Francie upustí od snahy zajistit bezpečnost rozsáhlých oblastí v Sahelu, nad nimiž africké státy, které byly francouzskými koloniemi, ztratily kontrolu. Napříště se bude zaměřovat na boj proti terorismu a na podporu místních armád v tom, aby se osamostatnily. To má zajistit nová operace Takuba, jejíž jednotky zahájí dnešní přehlídku na pařížské třídě Champs-Elysées.

Islamisty se nepodařilo porazit 

Francouzská armáda podnikla intervenci do Mali v roce 2013 ve snaze vytlačit radikálně islamistické povstalce z měst na severu země. Postupně svoje působení rozšířila i do dalších zemí v regionu, aby pomohla stabilizovat celou oblast Sahelu.

Analýza: Francie se lapila do africké pasti

Evropa

Islamisté však stále podnikají útoky proti místním vojenským cílům i proti civilistům, podle řady expertů navíc přiživují spory mezi místními etniky, čímž dále destabilizují situaci. Jen od začátku letošního roku zemřely stovky lidí při výpadech radikálů na vesnice u hranic Nigeru a Mali.

Ačkoliv místní vlády pomoc Francie vesměs vítají, řada kritiků pokládá přítomnost francouzských vojáků za pozůstatek francouzské nadvlády z koloniální éry. Na strunu odporu ke kolonialismu hráli i radikálové, kteří se takto snažili získat podporu obyvatel.

Znovuzvolený čadský prezident je po smrti

Svět

Misi oslabily také puče v Mali a Čadu, kde francouzští vojáci operují. I když do nich nezasahovali, jejich pozici zhoršilo to, že se s novými režimy dohodli.

Další puč v Mali, zatkli prezidenta i premiéra

Svět

Islamisté ale mohou konec operace Barkhane považovat za své vítězství, protože nová operace má být menší.

Reklama

Výběr článků

Načítám