Hlavní obsah

Francie dopadla jedenáct pirátů

Novinky, CNN, ČTK, aš, AFP
Paříž
Aktualizováno

Francouzské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že jeho námořnictvo u pobřeží Keni zajalo jedenáct lidí podezřelých z pirátství. Jde o další úspěšný zátah poté, co minulý týden Francie osvobodila unesenou jachtu a Američané zajatého kapitána.

Foto: Reuters

Záběr francouzského námořnictva, který zachycuje dopadení pirátů.

Článek

Piráty zajala francouzská válečná loď, která se v oblasti účastní mise EU proti pirátství.

Francouzští vojáci sledovali desetimetrovou loď pirátů od úterý. Na plavidlo zaútočili ve středu ráno asi 900 kilometrů východně od keňského přístavu Mombasa. Na jeho palubě našli dva útočné rychlé čluny a 17 sudů s 200 litry pohonných hmot.

Plavidlo vystopoval francouzský vrtulník, který byl vyslán na pomoc napadené liberijské nákladní lodi Safmarine Asia. Po nezdařeném útoku se piráti vydali směrem ke své mateřské lodi. Vrtulník francouzského námořnictva je sledoval.

Piráti prahnou po pomstě

Úspěch přišel poté, co v úterý unesli somálští piráti dvě nákladní lodě a ostřelovali americkou loď. U východního pobřeží Afriky stříleli piráti  na nákladní loď MV Liberty Sun. Plavidlo se jim však unést nepodařilo. [celá zpráva]

Vůdce pirátů Abdi Garad v rozhovoru pro francouzskou agenturu AFP řekl, že to ani nebylo cílem útoku. Záměrem nebylo získat výkupné, piráty vedla pomsta, zdůraznil. Do té doby piráti říkali: „Chceme jen peníze.“

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Loď Liberty Sun utrpěla menší škody, granát v ní prorazil menší díru, ale přesto unikla útočníkům. Námořníci se zamkli ve strojovně, což byla stejná taktika, jakou uplatnila posádka z lodě Maersk Alabama, které se piráti zmocnit nedokázali a z níž unesli jen kapitána.

Americké námořnictvo o víkendu osvobodilo uneseného kapitána, tři piráty přitom zabilo a jednoho zajalo. [celá zpráva]

Francouzské námořnictvo v pátek osvobodilo plachetnici Tanit. Dva piráti byli zabiti, tři zajati. Majitel jachty při akci zemřel, zbylé tři dospělé a tříleté dítě se podařilo zachránit. [celá zpráva]

Somálští piráti propustili řeckou loď

Řecká loď Titan se 24člennou posádkou se ve čtvrtek dostala na svobodu. Řecké ministerstvo obchodního loďstva uvedlo: "Firma nám dnes sdělila, že loď i s námořníky byla propuštěna. Mezi členy posádky jsou tři Řekové." Nákladní loď plující pod vlajkou ostrovního státu Svatého Vincence a Grenadin unesli piráti v březnu v Adenském zálivu, když byla na cestě z Černého moře do Koreje.

Somálští piráti v současné době zadržují nejméně 15 lodí s téměř 300 námořníky.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám