Hlavní obsah

Fotografie z protestů v Praze mohla pomoci na svobodu příbuzným čínských disidentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotografie z pražských protičínských demonstrací zřejmě pomohla na svobodu rodinám disidentů, jejichž jména se objevila na transparentu. Uvedli to dva disidenti, jejichž blízcí skončili ve vězení kvůli dopisu, v němž žádali demisi prezidenta.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrant s maskou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga s výzvou k propuštění rodin disidentů Čchanga Pchinga a Wena Jün-čchaa

Článek

O propuštění informovali podle listu The Daily Mail v Německu žijící spisovatel Čchang Pching a v New Yorku působící aktivista Wen Jün-čchao.

Čchang  sdělil agentuře AFP, že jeho otec a dva bratři byli propuštěni na kauci. Policie to v úterý potvrdila.

Čchang řekl, že rodina byla zadržena o víkendu v S´Čchuanu. Domnívá se, že cílem bylo donutit ho, aby stáhl článek, ve kterém spojuje zadržení novináře Ťia Ťiaho s tažením proti dopisu s výzvou k odvolání hlavy státu. Kvůli dopisu bylo zadrženo více lidí, podle BBC asi dvacet.

Trojice Čchangových příbuzných byla formálně stíhána pro žhářství. Údajně omylem zapálili les při rituálu pro mrtvé. Čínská policie dále vyšetřuje příčinu požáru.

Návštěva Si Ťin-pchiga

Wen uvedl, že na svobodu se dostali oba jeho rodiče a bratr, kteří byli zadržování na jihu země, ale nebyli z ničeho obviněni. Dodal, že jeho otec před zadržením dostal varování. Čínští představitelé se domnívali, že Wen je zapojen do šíření dopisu s výzvou k odvolání prezidenta, kvůli tomu, že si uzurpuje moc, zostřuje ideologickou kontrolu a nedaří se mu v ekonomice.

„Myslím, že moje rodina byla propuštěna kvůli návštěvě Si Ťin-pchiga v USA,“ řekl Wen. Čínský prezident odletěl ve středu z Prahy do Washingtonu.

Fotografii v Praze pořídil reportér agentury AFP. Ta ji zveřejnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám