Hlavní obsah

Filipínský ostrov Mindanao postihlo už třetí zemětřesení, zřítil se hotel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Filipínský ostrov Mindanao postihlo ve čtvrtek zemětřesení o síle 6,5 stupně, které si vyžádalo nejméně pět mrtvých. V důsledku otřesů se zřítil hotel. Šlo o třetí zemětřesení od 16. října, napsala agentura Reuters. Dohromady podle DPA na Mindanau od poloviny října při zemětřeseních zahynulo 20 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poničený hotel na ostrově MindanaoVideo: Reuters

 
Článek

Zemětřesení zasáhlo oblast u města Tulunan krátce po 9:00 místního času (2:00 SEČ). Jeho epicentrum bylo 33 kilometrů severovýchodně od města Tulunan v provincii Cotabato. „Bylo velmi silné a trvalo dlouho. Lidé začali panikařit” a utíkali do otevřených prostranství, řekla místostarostka Tulunanu Maureen Ann Villamorová.

Zemětřesení zasáhlo centrální část ostrova na jihu Filipín. Americká geologická služba USGS původně uvedla, že záchvěvy měly sílu 6,8 stupně, ale Filipínský vulkanologický a seismologický ústav (PHIVOLCS) později oznámil, že zemětřesení mělo sílu 6,5 stupně. Podle ústavu ho lze považovat za následné otřesy po zemětřesení o síle 6,6 stupně, které po sobě 29. října zanechalo nejméně osm mrtvých a více než 300 raněných. Po úterním zemětřesení ústav varoval, že přijdou následné otřesy.

Další zemětřesení na jihu Filipín, nejméně dva mrtví

Svět

Ve městě Kidapawan se zřítil hotel, v němž byly také obchody, ale starosta Joseph Evangelista rozhlasové stanici DZMM řekl, že uvnitř nikdo nebyl. Případné oběti zatím nejsou hlášeny.

Foto: Jaypee Catalan, Reuters

Zemětřesením poničená místní radnice ve filipínském městě Mabini

Podle DPA se poslední říjnový den zřítilo několik budov, které už byly poškozeny při předchozích zemětřeseních. Mnoho lidí v panice prchalo ze svých domů. V některých budovách zůstali lidé uvězněni a museli čekat na pomoc. Živel se projevil v době, kdy jsou plné školy, kanceláře a obchody, dodala DPA.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte, který byl v době zemětřesení v domovském městě Davao, vzdáleném přibližně 115 kilometrů od Davaa, je v bezpečí, řekl televizi ANC prezidentův mluvčí Salvador Panelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám