Hlavní obsah

Evropa by měla zůstat Evropanům, zopakoval dalajlama

Americký prezident Donald Trump postrádá morální zásady, Evropa by měla zůstat Evropanům, a pokud bude nástupkyní dalajlamy žena, měla by být atraktivní. Odvážná až šokující slova pronesl dalajlama v obsáhlém rozhovoru, který poskytl zpravodajskému webu BBC. O Evropě podobně hovořil již v loňském roce.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Tibetský duchovní vůdce Dalajláma na konferenci ve švédském Malmö

Článek

Vztahy dalajlamy se současným prezidentem Donaldem Trumpem jsou hodně vzdálené dobám, kdy Bílý dům obýval Barack Obama. S Trumpem se nesetkal a kritizuje také jeho slogan Amerika na prvním místě. Podle něj je špatný. V rozhovoru zmínil odstoupení od Pařížské dohody o klimatu a migrační krizi. „Když jsem viděl fotky některých těch malých dětí, byl jsem smutný,“ řekl o situaci na americko-mexické hranici. „Amerika  by měla převzít globální odpovědnost.“

Na Trumpovu adresu pronesl pouze to, že „postrádá morální principy“ a jeho emoce jsou komplikované. „Jeden den říká něco a druhý zase něco jiného,“ dodal.

Pochvalně se naopak vyjádřil o Evropské unii, když řekl, že je obdivovatelem ducha EU a myslí si, že je lepší v ní setrvat. Novinářka BBC připomněla, že kampaň pro brexit na jednom ze svých plakátů použila dalajlamův výrok, podle nějž by cílem mělo být, aby se migranti vrátili a pracovali na obnově svých zemí, jelikož je nemožné, aby zůstali všichni.

Uprchlíci by se měli vrátit

„Evropské země by měly tyto uprchlíky přijmout, poskytnout jim vzdělání a školení, cílem ale je, aby se vrátili na své území,“ řekl dalajlama v rozhovoru s BBC.

Na dotaz, zda by přece jen tito lidé neměli mít možnost v Evropě zůstat, odpověděl: „Omezený počet je v pořádku. Ale aby se celá Evropa postupně stala muslimskou zemí? To je nemožné. Nebo africkou zemí? To je také nemožné.“ Později duchovní vůdce doplnil, že „Evropa by měla zůstat Evropanům“. Zopakoval tak svá slova, která pronesl loni v září ve Švédsku.

Naděje vrátit se do Tibetu se nevzdal. „Tibeťané mi silně vyjádřili důvěru. Jsou velmi, velmi horliví, hodně starých lidí mne se slzami žádá: Prosím přijeďte do Tibetu,“ řekl. Prezident Si Ťin-pching ho sice o jednání nepožádal, přesto se však tibetský duchovní vůdce domnívá, že se Čína mění.

V závěru rozhovoru novinářka připomněla dřívější výrok dalajlamy, že pokud bude jeho nástupkyní žena, „musí být atraktivní, jinak to nebude mít velký užitek“. Dalajlama se zasmál a řekl, že pokud bude dalším dalajlamou žena, „měla by být atraktivnější“. „Kdyby žena ve funkci dalajlamy vypadala takto (udělal grimasu), tak myslím, že by ji lidé raději neviděli, raději by neviděli její obličej,“ řekl. Novinářka následně oponovala, že zásadní přece je, jaký je člověk uvnitř. Dalajlama opáčil, že důležité je obojí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám