Hlavní obsah

Evakuace na Kanárských ostrovech. Probudila se sopka Teneguía

Aktualizováno

Na ostrově La Palma, který je součástí Kanárských ostrovů, hrozí erupce tamní sopky Teneguía. Seismologové poblíž vulkánu za posledních pět dní naměřili přes 4200 otřesů, jejichž intenzita postupně roste. Úřady vydaly druhý nejvyšší stupeň varování a doporučily obyvatelům na jihu ostrova, aby se připravili na případnou evakuaci, napsal ve čtvrtek list El País.

Foto: Profimedia.cz

Snímek sopky Teneguía

Článek

„Nedokážeme pro příští dny udělat žádnou přesnou předpověď. Vše ale napovídá, že zemětřesení budou mít větší intenzitu a lidé je budou pociťovat stále silněji,“ uvedla María José Blancová, šéfka regionální pobočky španělského geografického ústavu IGN.

Kanárské ostrovy berou migranti ztečí

Evropa

Podle vulkanologů je pravděpodobné, že v příštích dnech nebo týdnech vyvře v oblasti Cumbre Vieja na povrch sopečné magma. Akutní nebezpečí podle nich nehrozí.

Na sopečném ostrově La Palma žije asi 85 tisíc obyvatel a mezi turisty není tolik oblíbený jako další ostrovy Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote nebo Tenerife.

Sopka Teneguía chrlila lávu naposledy před 50 lety – v roce 1971. Erupce vulkánu tehdy plnila přední strany španělských i zahraničních deníků. Sopka totiž do okolí vychrlila tisíce kubíků rozžhaveného magmatu. Od té doby ale v poklidu dřímala. Sopka ve tvaru takzvaného sypaného kuželu nicméně patří k vyhledávaným dominantám ostrova La Palma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám