Hlavní obsah

EU vyšle vojáky do Čadu na největší misi v historii

BRUSEL

Evropská unie v pondělí na požádání OSN schválila vyslání přibližně 3700 vojáků do Čadu a Středoafrické republiky. Cílem vůbec největší mise v dosavadní historii EU bude zajištění bezpečnosti v oblastech sousedících se západosúdánským regionem Dárfúr zmítaným násilnostmi.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na misi, jejíž přípravy unii trvaly několik měsíců, se budou podílet jednotky ze 14 zemí. Mezi nimi bude přes 2000 Francouzů a na 400 polských či irských vojáků. Česko bude zastoupeno jen na štábní úrovni dvěma důstojníky, kteří budou působit v operačním středisku mise ve Francii.

Zatím není zcela jasné, kdy bude sbor pod velením irského generála Patricka Nashe v Africe v plné síle. Část vojáků tam vyrazí už počátkem února. Rychle by na místě měli být i francouzští vojáci, kteří už teď v Čadu působí, ač v rámci jiné mise. Podle diplomatů by sbor měl mít plnou sílu někdy kolem začátku období dešťů, tedy v květnu či červnu.

Náklady dosahují 120 miliónů eur (3,1 miliardy korun), přičemž ČR se bude podle diplomatů podílet jedním procentem této sumy, tedy 1,2 miliónu eur (zhruba 31 miliónu korun).

Vojáci se přidají k dalším misím

Vojáci EU budou pomáhat expertům OSN, kteří v obou afrických zemích mají cvičit zhruba 850 místních policistů. Ti by pak měli působit v uprchlických táborech pro utečence z Dárfúru. Kromě toho budou unijní vojáci chránit pracovníky dalších humanitárních organizací či konvoje s uprchlíky.

Unijní síly nebudou jediné, které v oblasti budou působit. Na dodržování míru v Dárfúru už dohlíží společné síly OSN a Africké unie. V tomto chudém a násilnostmi zmítaném regionu už od února 2003 podle odhadů OSN přišlo o život na 200 000 lidí. Další více než dva milióny musely opustit své domovy.

Reklama

Související články

Misi OSN v Dárfúru hrozí selhání

Společná mise 26 000 vojáků OSN a Africké unie v súdánském Dárfúru je ohrožena, varovaly ve čtvrtek Spojené národy. Nebyly uzavřeny dohody s Chartúmem a chybí...

Výběr článků

Načítám