Hlavní obsah

Etnické čistky v Jižním Súdánu mají tisíce obětí

– Juba • Aktualizováno

Deset dní trvající násilí v Jižním Súdánu není jen osobním bojem mezi prezidentem Salvou Kiirem a sesazeným viceprezidentem Riekem Macharem, ale také má ráz brutálních etnických čistek. Zástupci OSN našli několik masových hrobů, podle spolupracovníka OSN je obětí několik tisíc.

Foto: Handout, Reuters

Civilisté v Jižní Súdánu hledající pomoc u kanceláře OSN

Článek

Úplně nejhorší situace je podle koordinátora humanitární pomoci OSN Tobyho Lanzara v Boru, který už v minulosti zažil brutální etnické čistky. Město ovládnuté před týdnem příznivci viceprezidenta Machara navštívil o víkendu a dodal, že viděl jedny z nejhorších věcí, které si lze představit. Podle něj tam musely zahynout tisíce lidí.

„Když jsem navštívil nemocnice v klíčových městech a v hlavním městě, viděl jsem takové množství zraněných, že nemůžeme říci, že životy ztratily jen stovky lidí,” řekl Lanzar. Dodal, že počet lidí hledajících bezpečí v táborech OSN jde do desetitisíců ne-li statisíců.

Bor v úterý dobyla vládní vojska, oznámil prezident Salva Kiir. Podle ministra informací jsou síly věrné Macharovi na útěku.

Masové hroby a etnické čistky

„Získali jsme v minulých dnech důkazy o útocích na konkrétní osoby vytipované podle jejich etnické příslušnosti. Našli jsme masový hrob v Bentiu ve státě Unity, dva další jsou v Jubě,” řekla vysoká komisařka OSN Navi Pillayová, která má na starosti lidská práva.

V Bentiu bylo v masovém hrobě nalezeno 75 těl. Podle některých zpráv tam leželi Dinkové, k nimž patří prezident, zatímco Machar je Nuer. Oběťmi měli být i vojáci z kmene Dinků.

Naopak v hlavním městě Jubě Dinkové zabíjeli ve svých čtvrtích všechny, kteří neovládali jejich řeč, zejména Nuery.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Prezidnet Jižního Súdánu Salva Kiir odpovídá na dotazy.

Novinářka Hannah McNeishová zveřejnila rozhovor s mužem v uprchlickém táboře OSN, který uvedl, že byl zasažen čtyřmi střelnými ranami, ale přežil masové vraždění, protože se ukryl pod těly zabitých. Z 250 mužů, které odvezli na policejní stanici, jich přežilo jen dvanáct. Milice na ně střílely zvenčí okny místnosti, kde byli dva dny vězněni.

Etnické násilí hrozí nejmladší zemi světa, přestože v ní je rozmístěno 7000 vojáků OSN. Generální tajemník Pan Ki-mun proto požádal, aby byl jejich počet navýšen o 5500, což v úterý jednomyslně schválila Rada bezpečnosti OSN, uvedla BBC. Do Jižního Súdánu by se měli přesunout vojáci působící v jiných afrických misích OSN, zejména z Konga, Libérie a Pobřeží slonoviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám