Hlavní obsah

Etiopie příkladem. Za jediný den tam dokázali vysadit 353 milionů stromů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve snaze zvrátit následky odlesňování vysadili Etiopané v pondělí přes 353 milionů mladých stromků. Na sociálních sítích to uvedl ministr etiopské vlády. Podle všeho se tak Etiopanům podařilo překonat světový rekord.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Etiopii vysadili za jeden den 353 milionů stromůVideo: Reuters

 
Článek

Akce, které se zúčastnili dobrovolníci po celé zemi, byla součástí většího projektu pod záštitou proreformního premiéra Abyi Ahmeda. Etiopie tímto výkonem zřejmě nastolila nový světový rekord v počtu vysázených stromků za jeden den. Předchozím držitelem rekordu byla od roku 2016 Indie s 50 miliony vsazenými stromy za den, uvedl britský list The Guardian.

Pondělní událost byla součástí ambiciózní iniciativy, jejímž cílem je vysázet v Etiopii za jeden rok až čtyři miliardy stromů. Projekt s názvem Zelené dědictví zahájil premiér Ahmed na konci května, Etiopané zatím vysadili přes 2,6 miliardy stromů.

Podpora napříč ekologickými organizacemi

Plán znovuzalesnění Etiopie podporují i mezinárodní agentury OSN a ekologické organizace. Pro zemi, která v posledních letech ztratila velkou část zalesněné plochy kvůli těžbě, zhoršování životního prostředí a klimatické změně, je tato iniciativa velkou a důležitou změnou, upozorňuje Světový potravinový program (WFP).

OSN uvádí, že zatímco na začátku 20. století tvořily lesy až 35 procent plochy této východoafrické země, v roce 2000 byla zalesněna pouze čtyři procenta krajiny. Zemi v posledních letech trápí i sucha.

„Stromy nejen že pomáhají zmírnit změny klimatu vstřebáváním oxidu uhličitého ze vzduchu, ale přinášejí také velký užitek v boji s rozšiřováním pouští a degradací půdy, zvláště ve vyprahlých zemích. Také poskytují jídlo, obydlí, palivo, krmivo, léky, materiál a chrání zdroje vody,“ uvedl Dan Ridley-Ellis, vědec z Edinburské univerzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám