Hlavní obsah

Epidemie v Indii byla mnohem horší, než uváděly průzkumy. Mrtvých je desetinásobek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Jarní epidemie koronaviru v Indii, kdy se lidé dusili, protože v tamních nemocnicích nebyl k dispozici dostatek kyslíku, byla ještě mnohem horší, než se dosud uvádělo. Ze statistiky amerického Střediska pro globální rozvoj plyne, že počet obětí byl zřejmě desetinásobný než oficiálně udávaných 400 tisíc.

Foto: Rajanish Kakade, ČTK/AP

Testování matky s dítětem na nádraží v Bombaji

Článek

„Oficiální počet obětí covidu v Indii ke konci června 2021 činil 400 tisíc. Skutečnost je samozřejmě katastrofálně horší. Je tragicky jasné, že možná zemřely spíše miliony lidí než statisíce,“ uvádí zpráva Střediska pro globální rozvoj zveřejněná tento týden.

Počet obětí odhaduje na tři až 4,7 milionu lidí. Vychází ze statistických údajů, o kolik více lidí zemřelo mezi lednem 2020 a červnem 2021 oproti průměru za předchozích pět let.

V Anglii a Walesu skokově přibylo obětí s koronavirem

Zahraniční

Zpráva zmiňuje, že ne každé nadúmrtí souvisí s covidem-19, ale ten hrál v nárůstu výraznou roli. Současně upozorňuje, že vyšší byl počet nejen v době jarní druhé vlny, ale už při loňské první vlně, na kterou mohly připadnout až dva miliony obětí.

Protilátky mají dvě třetiny Indů

O rozsahu jarní vlny svědčí i čtvrtý celonárodní sérologický průzkum v Indii, jehož výsledky zveřejnil ve středu list Times of India.

Ukázal, že protilátky proti koronaviru má 67,6 procenta z 1,37 miliardy obyvatel Indie. Při předchozím průzkumu prováděném v prosinci a lednu to bylo jen 24,8 procenta.

Foto: Anupam Nath, ČTK/AP

Indický zdravotník s vzorky na test koronaviru

K nárůstu podílu lidí s protilátkami v průzkumu přispělo i očkování, protože 13 procent z nich dostalo obě dávky vakcíny a 24,8 procenta jednu dávku.

Očkovaných tak bylo 37,8 procenta lidí, i tak to ale představuje značný nárůst podílu osob, které přišly do styku s koronavirem oproti předchozímu průzkumu.

U očkovaných mělo protilátky 81 procent po podání první dávky a 89,8 procenta po podání druhé.

Nákaza se může dál šířit

Úřady však varují, že ani dvoutřetinový podíl lidí s protilátkami nezajišťuje kolektivní imunitu, protože v některých oblastech je podíl lidí s protilátkami výrazně nižší.

„Musíme dál zachovávat adekvátní chování vzhledem ke covidu a dál zapojovat společnost,“ uvedl v úterý generální ředitel Indické rady pro zdravotní výzkum (ICMR) Balram Bhargava.

Varoval, že nemoc v zemi stále hrozí, protože protilátky nemá stále velké množství Indů.

Víc než v Brazílii či Indii. Novým ohniskem pandemie je Indonésie

Svět

To se ukazuje nyní ve státech Kerála a Asám, kde v poslední dnech zaznamenali velký nárůst nakažených. Indie v úterý zaznamenala 39 785 nových případů, z nichž 16 848 připadá na Karálu, kde se číslo blíží rekordu z 5. června.

Indie aktuálně uvádí, že se koronavirem v zemi nakazilo přes 31 milionu lidí, z nichž 418 tisíc zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám