Hlavní obsah

Dva a půl roku. USA prvně zmínily, kolik má Kim času

Soul

Spojené státy by rády dosáhly jaderného odzbrojení Severní Koreje během dvou a půl roku. Pokud režim KLDR s Washingtonem naopak přestane spolupracovat, obnoví Američané společná vojenská cvičení s Jižní Koreou. Ve středu to v Soulu prohlásil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Dosud USA o časovém rámci dohody nehovořily.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo

Článek

Americký ministr zahraničí přijel do Soulu, aby informoval o průběhu summitu jihokorejské oficiální činitele, a poté odpovídal na otázky novinářů, Jedna z nich zněla, zda by USA chtěly dosáhnout zásadního jaderného odzbrojení Severní Koreje během současného Trumpova prezidentského mandátu.

„Ano, rozhodně,” odpověděl Pompeo. „Doufáme, že toho dokážeme dosáhnout během dvou a půl roku.”

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trump a Kim podepsali historickou dohodu Video: AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se v závěrečném dokumentu, který podepsal v Singapuru po schůzce s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, zavázal k úplné denuklearizaci. [celá zpráva] Nestanovil však žádný časový harmonogram.

Trump na oplátku Kimovi slíbil, že přeruší vojenská cvičení jihokorejské a americké armády v Jižní Koreji.

Pompeo ve středu slíbil, že všechny kroky KLDR v rámci jaderných závazků budou důkladně ověřeny, a pokud KLDR přestane vyjednávat v duchu dobré vůle, obnoví Trump vojenská cvičení s Jižní Koreou.

Reklama

Výběr článků

Načítám