Hlavní obsah

Drama uneseného kapitána nekončí, piráti vyslali posily a chtějí s ním na pevninu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mombasa

Anabáze amerického kapitána Richarda Phillipse, kterého ve středu v Indickém oceánu téměř 600 kilometrů od somálských břehů unesli piráti, nekončí. Piráty nezastavily ani americké křižníky ani vyjednavači z FBI. S rukojmím chtějí na pevninu a už ji mají na dosah. Jejich bratři ve zbrani jim poslali posily.

Foto: Reuters

Kapitán lodi Maersk Alabama Richard Phillips

Článek

Záchranný člun se čtveřicí únosců je podle BBC 30 až 45 kilometrů od pobřeží a z přístavu Eyl na severu Somálska míří jeho posádce na pomoc další pirátská plavidla. Do oblasti ovšem směřují také další dvě americké válečné lodě. Piráti varovali, aby se Američané neopovážili pokusit Phillipse osvobodit silou. V sobotu podle americké armády únosci stříleli po menší průzkumné lodi, která se k nim přibližovala.

Korespondent BBC v Mombase uvedl, že klíčové bude, zda piráti Phillipse dostanou na pevninu či nikoliv. Panují obavy, že když se jim to podaří, kapitán by se ze zajetí nemusel dostat jen tak brzy.

Nic dosud nepomohla vyjednávání, která vedou somálští vládní představitelé i příslušníci FBI. List New York Times citoval jednoho somálského představitele, podle něhož první vyjednávání ztroskotala na žádosti Američanů, aby piráti byli zatčeni. Únosci se prý také bojí, že je Američané budou chtít obelstít jako v pátek francouzské komando při osvobození unesené jachty. Osvobozovací akci ovšem nepřežil jeden z členů posádky.

Foto: Paul Farley/ U.S. Navy , Reuters

Americká loď USS Bainbridge, která v současnosti sleduje únosce kapitána plavidla Maersk Alabama.

:. Americká loď USS Bainbridge, která v současnosti sleduje únosce kapitána plavidla Maersk Alabama.

FOTO: Paul Farley/ U.S. Navy , Reuters

V sobotu informovaly agentury, že piráti za Phillipsovo vydání požadují dva milióny dolarů (asi 40 miliónů korun).

Phillipsova loď Maersk Alabama byla přepadena ve středu okolo sedmé hodiny ráno. Plavidlo vezlo do keňské Mombasy potravinovou pomoc. Kapitán se pirátům vydal, aby ochránil posádku a náklad. Loď mezitím v sobotu večer dorazila do přístavu. Posádka krátce popsala i pokus o zneškodnění pirátů. Jednoho Somálce odzbrojili a spoutali.

Phillips se ve čtvrtek v noci pokusil pirátům utéct. Skočil do vody a snažil se dostat k americké lodi. Únosci ho ale chytili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám