Hlavní obsah

Do dalších přívalových dešťů zbývají dva dny. Záchranáři v Thajsku bojují o minuty

Aktualizováno

Záchrana thajských chlapců uvězněných v jeskynním komplexu se začíná komplikovat. Odborníci se obávají počasí. Podle předpovědi mají v sobotu nastat další lijáky, které by mohly zvednout hladinu vody i v místech, kde se chlapci ukryli. Záchranáři proto zahájili výuku plavání a chlapci dostávají první lekce v potápění, napsal deník Bild.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři provrtávají do jeskyně díryVideo: Reuters

 
Článek

„Začali jsme s výukou. Prozatím nacvičovali dýchání v potápěčských maskách,“ řekl Narongsak Osotthanakorn, šéf záchranné mise. Hladina vody je stále příliš vysoká. „V současné chvíli nás nejvíce znepokojuje počasí,“ dodal Osotthanakorn.

Foto: Thai Navy Seal, Reuters

Záchranáři usilovně pracují na vysvobození chlapců.

Z jeskyně se každou hodinu odčerpá 180 tisíc litrů vody za hodinu. Úroveň vody klesá zhruba o 2,5 centimetru za hodinu. Jenže nové deště, které hrozí podle předpovědi meteorologů, mohou ohrozit zásobování týmu fotbalistů i vzduchovou kapsu, v níž se nacházejí.

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Vojáci a záchranáři vedle jeskynního komplexu nacivčují případnou záchrannou operaci.

„Voda má velkou sílu a prostor je úzký. Na záchranu těch dětí je potřeba mnoho lidí,“ řekl vicepremiér Pravit Vongsuvan.

O způsobu vyvedení chlapců z jeskyně se dohadují záchranáři s thajskými úřady. Ty dávají přednost tomu, že se chlapci naučí základy potápění a budou schopni absolvovat náročnou cestu v doprovodu zkušených potápěčů. Zahraniční experti varují, že tato akce by byla velmi nebezpečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám