Hlavní obsah

Do 48 hodin bude po revoltě, prohlásil Kaddáfího syn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího se chystají na rozhodující úder proti povstalcům v Benghází. Do 48 hodin "bude po všem", řekl Kaddáfího syn Sajf. Rebelům doporučil odstěhovat se do Egypta a francouzského prezidenta označil za klauna, jehož předvolební kampaň Libye financovala.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Kaddáfího syn Sajf

Článek

Kaddáfího dělostřelectvo a tanky také začaly podle svědků citovaných agenturou Reuters útočit na město Misuráta. Při útoku bylo zabito jedenáct lidí a zraněno 20, citovala lékaře z nemocnice v Misurátě agentura Reuters. Povstalci prý pozemní útok odrazili a zmocnili se několika tanků Kaddáfího oddílů.

"Velmi tvrdě nás teď ostřelují ze tří stran. Používají těžké zbraně, včetně tanků a dělostřelectva. Snaží se očividně otevřít svým pozemním jednotkám cestu do města, zatím sem ale nevstoupili," řekl jeden z obyvatel Misuráty Muhammad telefonicky agentuře Reuters.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Povstalci u Adžedábíji

Jeden z povstaleckých bojovníků, který neuvedl své jméno, prohlásil, že povstalci ukořistili jeden tank. "Snaží se (Kaddáfího vojáci) vstoupit do města. Nemyslím, že toho budou schopni, přinejmenším ne dnes."

Soustředěný útok vládních sil na Misurátu, třetí největší libyjské město se zhruba 300 000 obyvatel asi 200 kilometrů východně od Tripolisu, se shoduje s rychlým postupem Kaddáfího sil proti hlavním povstaleckým baštám na východě Libye. Kaddáfího jednotky tam v úterý obsadily strategická města Adžedábíju a Brigu, i když rebelové zprávy z Adžedábíji popřeli s tím, že boje pokračují.

Rebelové ať se vystěhují, Sarkozy je klaun

Ve středu se libyjská armáda přiblížila k Benghází a vyzvala jeho obyvatele ke složení zbraní. "Do 48 hodin bude po všem," citovala agentura Reuters prohlášení Kaddáfího syna Sajfa Isláma v televizi Euronews.

Odpůrcům režimu, které označil za "zrádce", Sajf doporučil, aby se s rodinami vystěhovali do Egypta. "Nechceme nikoho zabíjet, nechceme pomstu, ať odejdou."

Kaddáfího syn se také posměšně vyjádřil o francouzském prezidentovi Nicolasi Sarkozym, jenž prosazuje bezletovou zónu nad Libyí. Označil ho za "klauna, jehož volební boj financovala Libye".

Foto: Reuters

Muammar Kaddáfí se ve středu objevil ve státní televizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám