Hlavní obsah

Déšť a bláto komplikují v Kambodži pátrání po letadle

Novinky, DPA, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PHNOMPENH

Kambodžským úřadům se ani v úterý nepodařilo nalézt vrak Antonovu An-24, který se pondělí zřítil těsně před přistáním u města Sihanoukville. Pátrání komplikuje déšť a bláto. Mezi 22 cestujícími na palubě byli podle kambodžských úřadů i tři Češi. Podle úterních informací kambodžského ministerstva zahraničí se jedná dvě ženy a jednoho muže ve věku 19 až 21 let.

Článek

"Doposud jsme nenašli ani stopu po letadle. Počasí je hrozné," uvedl člen pátracího týmu. "Nevidíme se na vzdálenost větší než 40 metrů," dodal předseda úřadu pro leteckou bezpečnost Keo Sivorn. Kvůli neustálému dešti a hustým mrakům nelze nasadit vrtulník. Půda v horách Kampot  je však tak rozmoklá, že nelze použít ani terénní automobily a záchranný tým postupuje pěšky. Na pátrání se podílejí i policisté a vojáci. Nasazeno je jich tisíc.

Jedna ze skupin hledá poblíž hory Kamchay, další v oblasti mezi městy Kampot a Sihanoukville, kde prý byl slyšet výbuch.

Kambodžský premiér Hun Sen dokonce vypsal odměnu 5000 dolarů pro toho, kdo pomůže najít oblast pádu letadla. Podle něj je ale jen malá naděje, že někdo havárii přežil. Stroj se zřítil v nedostupné oblasti, kterou dlouho ovládali Rudí Khmerové.

Špatné počasí zřejmě bylo na vině pondělní havárie. V čase monzunů každý den hustě prší a na úpatí se válejí mlhy.

:. Kliknutím na mapu ji zvětšíte do původní velikosti

Letecká společnost PMT air, které stroj provozovala, v zemi působila jen krátce a za poslední dva roky měla dvě mimořádné události. Předloni její stroj sjel při přistání z ranveje a loni selhal jejímu stroji jeden ze motorů. Obě mimořádné události se však obešly bez obětí na životech.

Pád antonovu je nejhorším leteckým neštěstím v zemi od roku 1997, kdy se v Phnompenhu zřítil vietnamský Tupolev, přičemž zahynulo 64 cestujících.

Reklama

Související články

V Kambodži spadlo letadlo, na palubě i Češi

V Kambodži se v pondělí zřítilo letadlo s 22 osobami na palubě. Mezi cestujícími jsou údajně i tři Češi. O neštěstí informovaly místní úřední zdroje. Pátrací...

Výběr článků

Načítám