Hlavní obsah

Desítky mrtvých si vyžádaly exploze v Indii

AHMADÁBÁD

Přinejmenším 29 obětí si vyžádala série explozí, která v sobotu otřásla západoindickým Ahmadábádem. Informovaly o tom tiskové agentury. Počet zraněných už přesáhl 100 osob. Podle policie jsou výbuchy dílem náloží o malé síle, které byly rozmístěny po městě. K odpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil.

Článek

Podle Reuters vybuchlo v Ahmadábádu, správním středisku indického svazového státu Gudžarát, ve dvou vlnách 16 podomácku vyrobených bomb. Nálože byly připevněny na jízdní kola. První vlna explozí zasáhla vlakové a autobusové nádraží, tržiště a v rezidenční oblast. Druhá vlna následovala po 20 minutách a zasáhla oblast v okolí městské nemocnice.

Indická televize přinesla záběry autobusu, jehož jednu stěnu výbuch roztrhal. Vozidlu také chybí polovina střechy a sklo z jeho oken bylo rozsypané všude kolem.

"Autobus právě startoval, když se to stalo," řekl svědek exploze na autobusovém nádraží. "Lidé, kteří stáli ve vstupních dveřích, popadali. Všude byl kouř a plameny. Podařilo se nám dostat se z autobusu a běželi jsme jim na pomoc," dodal.

Hlavní ministr Gudžarátu Narendra Modi označil bombové útoky ve městě za zločin proti lidskosti.

V posledních měsících došlo v několika indických městech k explozím, z nichž jsou většinou obviňováni islamističtí nebo maoističtí povstalci. K odpovědnosti za útoky se nicméně většinou nikdo nepřihlásí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám