Hlavní obsah

Desetiletí do roku 2010 je nejteplejší dekádou za 160 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cancún

Prvních deset let třetího tisíciletí je nejteplejší dekádou od roku 1850, kdy se teploty začaly pravidelně měřit. Na klimatické konferenci v mexickém Cancúnu to ve čtvrtek oznámila Světová meteorologická organizace (WMO). Letošní rok zároveň aspiruje na to, aby se stal nejteplejším v měřené historii.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ředitel WMO Michel Jarraud sice novinářům řekl, že kvůli studenému počasí, které sužuje Evropu, bude rok pro Evropany zřejmě nejstudenější od roku 1996. To ale neodpovídá celosvětovému trendu, který ukazuje na celkové oteplování klimatu.

O titul nejteplejšího roku bude 2011 bojovat s lety 1998 a 2005. Extrémní výkyvy počasí vyvolaly letos několik přírodních katastrof, z nichž mezi nejhorší patřila letní horka, která v Rusku vyvolala rozsáhlé požáry, a ničivé záplavy v Pákistánu.

Foto: Henry Romero , Reuters

Demonstrující aktivisté v mexickém Cancúnu

Na konferenci v Cancúnu budou zástupci 194 států až do 10. prosince jednat o snížení emisí skleníkových plynů, o zastavení odlesňování planety a o pomoci nejchudším státům s rozvojem šetrných technologií. Na rozdíl od klimatického summitu v Kodani, kterého se zúčastnilo na 120 šéfů států a vlád, většinu vyspělých zemí zastupují jen ministři životního prostředí. Podle odborníků proto zřejmě nebudou uzavřeny žádné zásadnější dohody.

Určitý optimismus vzbudila ochota USA a Číny vyřešit otázku měření a ověřování objemu emisí oxidu uhličitého, na které se státy dosud nemohly shodnout. Další problémy, které stojí v cestě nové globální dohodě o omezování produkce skleníkových plynů, se ale s největší pravděpodobností v dohledné době vyřešit nepodaří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám