Hlavní obsah

Deborah porodila v Africe čtvrté nosorožčí mládě

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tanzánie

Pár královédvorských nosorožců černých, který byl spolu s další dvojicí transportován v roce 2009 do Tanzanie, zplodil v africké domovině čtvrtého potomka.

Foto: Tony Fitzjohn

Čerstvé mládě černého nosorožce s matkou

Článek

Mládě se narodilo matce Deborah a otci Jamiovi koncem loňského roku a stejně jako v předchozích případech jde o samičku.

Porod proběhl pod dohledem ochránce divokých zvířat Tonyho Fitzjohna v tanzanské rezervaci Mkomazi. „Čtyři mláďata za deset let je úctyhodný výkon. Zvlášť když si uvědomíme, že březost nosorožců trvá přibližně šestnáct měsíců,“ uvedl ředitel Safari parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Záchrana pokračuje. Podařilo se vytvořit další embryo ohrožených nosorožců

Věda a školy

Správu nad rezervací spravovanou Fitzjohnem a odpovědnost za nosorožce od letoška převzala vládní organizace TANAPA. „Už když jsme do Tanzanie v roce 1989 přišli, počítali jsme s tím, že rezervaci společnosti TANAPA jednou předáme,“ uvedl Fitzjohn.

Dvůr Králové, kde doposud přišlo na svět 47 černých nosorožců, chová v současnosti čtrnáctihlavé stádo těchto zvířat. Čtveřice před jedenácti lety založila novou generaci v Tanzanii, kde černé nosorožce zdecimovali pytláci. Pět zvířat vloni odletělo do rezervace Akagera National Park ve Rwandě, kde nosorožci byli za občanské války zcela vyhubeni.

Počet zvířat roste

Nosorožci dvourozí, nazývaní také černí, se na rozdíl od severních bílých, transportovaných v roce 2009 v rámci programu Poslední šance na přežití ze Dvora Králové do keňské rezervace Ol Pejeta, v africké domovině pěkně množí.

Královédvorská zoo představuje v chovu nosorožců světovou špičku. Práce tamních chovatelů pomáhá ve spolupráci se světovými ochranářskými organizacemi zachovat ohrožená zvířata v přirozeném prostředí Afriky.

Návštěvníci zoo vyškrábali svá jména na záda nosorožce

Koktejl

„Dostali jsme příležitost podílet se na nesmírně významném projektu, který v Tanzanii Tony Fitzjohn vedl. Díky jeho úsilí se potomci nosorožců, které kdysi pro náš Safari park získal Josef Vágner, mohli po mnoha generacích vrátit do své původní domoviny a založit zde novou populaci,“ uvedl Rabas.

Nosorožců dvourohých žilo na jih od Sahary ještě v roce 1970 okolo 65 000. V důsledku nekontrolovaného lovu a zejména pytláctví jejich stavy v roce 1993 klesly na 2300 jedinců. Dnes, po řadě ochranářských opatření, se jejich počet ve volné přírodě vyšplhal přes pět tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám