Hlavní obsah

Dcera kazachstánského exprezidenta Alija se na nějaký ten dolar neohlíží

Vlastní banka, letadlo, řada luxusních nemovitostí i peníze ve složité síti offshorových firem. Na detaily rozsáhlých zahraničních nákupů nejmladší ze tří dcer kazachstánského exprezidenta Nursultana Nazarbajeva nyní upozornil britský list The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Kazachstánský exprezident Nursultan Nazarbajev se svou dcerou Alijou

Článek

Nákupy se přitom datují už do roku 2006, kdy 41letá Alija Nazarbajevová do zahraničí přesunula 312 milionů dolarů (v dnešních cenách 6,7 miliardy korun) ze svého soukromého majetku.

Tehdy s pomocí dvou finančních poradců nakoupila mimo jiné soukromý tryskáč Challenger Bombardier za 25 milionů dolarů (541 mil. korun), dům za 8,75 milionu liber (256 milionů korun) v londýnské čtvrti Highgate za účelem získání trvalého pobytu v Británii či nemovitosti za 14 milionů dolarů (302,8 milionu korun) v Dubaji.

Při nepokojích v Kazachstánu zastřelili i několik dětí

Blízký a Střední východ

Malik Išmuratov, jeden z dvojice poradců, později vypověděl, že ji varoval před možnými problémy, které by jako politicky exponovaná osoba mohla mít s otevřením bankovního účtu.

Dodal, že na jeho doporučení pak Nazarbajevová investovala 108 milionů dolarů (2,34 mld. korun) do švýcarské CBH Bank výměnou za 51procentní podíl, napsal nyní britský list.

Kazachstán opustil bývalý vládce Nazarbajev i s dcerami a jejich rodinami

Svět

Detaily nákupů se poprvé staly předmětem zájmu v roce 2016, kdy se dcera kazachstánského „otce vlasti“ s oběma finančními poradci rozešla ve zlém a u londýnského soudu je žalovala kvůli údajné zpronevěře prostředků.

Oba poradci obvinění odmítali a spor nakonec skončil mimosoudním vyrovnáním.

Alija Nazarbajevová vlastní mimo jiné několik těžebních a stavebních společností, wellness centrum či oděvní značku. Její manžel Dimaš Dosanov stojí v čele firmy KazTransOil, která v zemi dominuje přepravě surové ropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám