Hlavní obsah

Dávku radiace z Fukušimy dostal každý člověk na světě

Po havárii jaderné elektrárny Fukušima v Japonsku v roce 2011 byl každý člověk na Zemi vystaven dávce radioaktivního zářením. Prokázal to globální výzkum Norského institutu pro výzkum ovzduší. Odborníci ale uklidňují, že není důvodem k panice, informoval server International Business Times.

Foto: Profimedia.cz

Poničená elektrárna Fukušima na snímku z 18. dubna 2011

Článek

„Nemusíme se obávat. Víc než 80 procent radiace uniklo do oceánu, takže si myslím, že globální populace vstřebala nejméně radiace,“ řekl serveru News Scientist člen výzkumného týmu Nikolas Evangeliou.

Foto: Kyodo, Reuters

Inspektoři pro jadernou bezpečnosti v komplexu jaderné elektrárny Fukušima.

Každý člověk na Zemi dostal podle Norů v průměru dávku asi 0,5 millisievertu, což odpovídá jednomu rentgenovému vyšetření u lékaře. Lidé, kteří žili v okolí Fukušimy, ale dostali dávku mnohonásobně vyšší – od jednoho do pěti millisievertů. Nemoc z ozáření ale vyvolává až dávka okolo 1000 millisievertů.

Horší je ta druhá zpráva

Norští vědci však mají také horší zprávu. Rostliny a živočichy uvolněná radiace patrně zasáhla v mnohem větší míře.

Například populace ptáků se v období mezi roky 2011 až 2014 prokazatelně ztenčila. A tým badatelů Norského institutu pro výzkum ovzduší to dává do souvislosti právě s nejhorší jadernou havárií od výbuchu Černobylu.

Havárie ve Fukušimě se stala v březnu 2011 po zemětřesení o síle devíti stupňů, po kterém následovala vlna tsunami. O život tehdy přišlo více než 15 000 lidí. Kvůli havárii a úniku radiace muselo být evakuováno 160 000 lidí, mnozí už se zřejmě nebudou moci do svých domovů nikdy vrátit.
Neštěstí bylo největší nukleární katastrofou od havárie ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám